KurioziteteLajmeShendeti

Sperma më e vjetër e gjetur në një krustace femër nga 100 milion vjet më parë

Mostra më e hershme e njohur e spermës është zbuluar brenda një krustace femër që ishte ruajtur në qelibar pak pasi ishte çiftuar rreth 100 milion vjet më parë.

I quajtur një ‘zbulim spektakolar’, ekzemplari nga Lugina Hukawng e Mianmarit është një ostrakod – një lloj krustace mikroskopike që i ngjan një midhjeje.

Në fakt, ekzemplari i përket një specie të panjohur më parë, të cilën studiuesit e kanë quajtur Myanmarcypris hui.

M. hui do të kishte jetuar përgjatë brigjeve dhe ujërave të brendshme të Birmanisë prehistorike, i rrethuar nga pemë që prodhonin sasi të mëdha të rrëshirës që formon qelibar.

Zbulimi siguron ‘një mundësi jashtëzakonisht të rrallë’ për të mësuar më shumë rreth evolucionit të procesit riprodhues tek kafshët, thanë studiuesit.

Para kësaj, spermatozoidi më i vjetër i njohur i kafshëve të fosilizuara mendohej të ishte gjetur në një fshikëze krimbash 50 milion vjeçar të rikuperuar nga Antarktida.

Në studimin e tyre, gjeobiologu Renate Matzke-Karasz i Ludwig-Maximilians-Universitaet në Mynih dhe kolegët e tij analizuan 39 ekzemplarë ostrakodësh që ishin bllokuar në një copë të vogël qelibari – duke përdorur skanime me rreze X për t’i rindërtuar ato në 3D.

Studiuesit identifikuan spermatozoidë të pjekur gjigandë të ruajtur në një palë enë spermatozoide brenda ostracodit femër – duke pritur gati që vezët e saj të piqen, në atë që mund të jetë edhe prova më e hershme e drejtpërdrejtë e mbarësimit të përfunduar.

Ndërsa shumica e anëtarëve meshkuj të specieve të kafshëve – përfshirë njerëzit – prodhojnë sasi të mëdha të spermës shumë të vogël për të rritur mundësinë e fekondimit, ka përjashtime.

Disa krijesa – të tilla si mizat e frutave dhe ostrakodët e sotëm – prodhojnë një numër të vogël të spermatozoideve të tepërt, secila prej të cilave bishtin e sportit disa herë më shumë se vetë kafsha aktuale.

Në këto raste, shanset e fekondimit të një vezore mund të rriten me madhësinë e qelizës së spermës, shpjeguan studiuesit.

Njohja më shumë rreth mënyrës se si evoluan qelizat gjigante të spermës mund të hedhë dritë mbi atë që studiuesit e përshkruajnë si një ‘shembull antik dhe të përparuar të specializimit evolucionar’.

 

“Pjesa më domethënëse e historisë sonë është se tani mund të tregojmë se përdorimi i spermës gjigante për riprodhim është diçka që mund të zgjasë gjatë në historinë e Tokës”, tha Dr Matzke-Karasz.

‘Më parë, nuk ishim të sigurt nëse kafshët që’ kaluan ‘në përdorimin e këtyre spermatozoideve gjigante në një pikë të caktuar në historinë e tyre evolucionare [ishin] dënuar të zhdukeshin shumë shpejt, “shpjegoi ajo.

“Në fund të fundit, këto janë kosto të mëdha për kafshët – duhet të prodhohen spermatozoide të mëdha, organet riprodhuese janë shumë më të mëdha se në speciet e tjera, ato zënë shumë hapësirë ​​në kafshë dhe çiftëzimi zgjat shumë.”

“Kjo është një shumë e energjisë biologjike që duhet t’i jepet riprodhimit – kështu që ju mund të mendoni se kjo nuk ka kuptim nga pikëpamja evolucionare.”

“Por në ostracods, dukej se funksionoi për më shumë se 100 milion vjet,” shtoi ajo.

‘Nga pikëpamja evolucionare, riprodhimi seksual me ndihmën e spermatozoideve gjigante duhet, pra, të jetë një strategji plotësisht fitimprurëse.’

Gjetjet e plota të studimit u botuan në revistën Proceedings of the Royal Society B.

 

Related Articles

Back to top button
Close
Close