LajmeMaqedoniTopLajm

Vendi të bëhet me një njësi zgjedhore, kërkojnë partitë e vogla, nëse nuk ka marrëveshje pësojnë bllokadat në Parlament

Partitë më të vogla politike këtë herë janë të vendosura vendosmërisht për të nxitur ndryshimet në Kodin Zgjedhor për të ndryshuar modelin zgjedhor nga gjashtë në një zonë elektorale. Pavle Trajanov nga LD informon se ata janë duke përgatitur iniciativën e cila do të mbështetet nga mbi 30 deputetë dhe pritet të paraqitet në fund të janarit. Trajanov shton se nëse propozimi i tyre nuk pranohet, partitë e vogla kanë një mekanizëm për të bllokuar vendimmarrjen dhe për të vënë në dyshim funksionimin e parlamentit.

“Për momentin ne jemi duke punuar për të siguruar unitetin dhe për t’i qëndruar të vendosur kërkesës sonë. Ne duam të marrim iniciativën për të kaluar me konsensus me një marrëveshje dhe mbetet për t’u parë nëse ata do të pranojnë ose ne mund të bllokojmë. Nëse një duzinë deputetësh ndahen nga koalicioni dhe nuk votojnë për vendimet dhe ligjet në Parlament, ai nuk mund të funksionojë. Këtu, le të votojnë vetë pa ne. Sidoqoftë, as LSDM-ja nuk mund të marrë vendime në mënyrë të pavarur me BDI-në, as VMRO-DPMNE nuk do të jetë në gjendje të funksionojë në asnjë mënyrë. “Kjo është arsyeja pse ne presim një bisedë dhe një marrëveshje të përbashkët mbi kërkesën tonë,” tha Trajanov.

Partia DOM, e cila po përpiqet ta mbyllë këtë çështje për vite me radhë, thotë se zgjidhja duhet të bihet dakord në tryezë me të gjitha palët me konsensus. Për ta, është thelbësore që mbi 50% e qytetarëve të mbështesin ndryshimin e modelit zgjedhor, kështu që ata nuk shohin ndonjë problem për politikanët që të bien dakord dhe zgjedhjet e ardhshme parlamentare të organizohen në një njësi zgjedhore.

“Kjo është një çështje serioze dhe kërkon një qasje serioze dhe të përgjegjshme nga të gjitha partitë politike.” Unë nuk shoh hapësirë ​​që iniciativa për të ndryshuar modelin zgjedhor të kalojë kur ekziston një gjendje shpirtërore nga një numër shumë më i madh i partive politike dhe deputetëve. Herën e kaluar LSDM-ja na dha mbështetje të hapur, shpresoj që edhe kësaj radhe të qëndrojë prapa ndryshimeve, dhe besoj se kësaj here edhe VMRO-DPMNE dhe BDI do të qëndrojnë prapa propozimit, sepse kjo do të jetë më e mira për të gjitha partitë dhe do të kemi një luftë të drejtë zgjedhjet. “Modeli i zgjedhjeve duhet të mbështetet nga të gjitha partitë, sepse edhe nëse e votojmë, pa konsensus, mund të përballemi me pakënaqësi me një parti, në mënyrë që të kemi bllokada në zgjedhje, gjë që nuk është e pranueshme për një shtet demokratik,” i tha Moracanin.

Opozita VMRO-DPMNE është e mendimit se është ende herët për të marrë një qëndrim mbi këtë çështje, por ata janë në disponim për diskutim dhe gjetjen e një zgjidhje të pranueshme nga të dy palët.

“Kur bëhet fjalë për diskutimin e Kodit Zgjedhor, të gjitha kërkesat për ta ndryshuar atë do të merren parasysh. “Grupet e punës do të diskutojnë gjithashtu dhe të gjitha ndryshimet në paketë do të diskutohen,” tha grupi parlamentar i partisë së opozitës.

Pozicioni i LSDM është i njohur, ata në përbërjen e fundit parlamentare i dhanë mbështetje të hapur ndryshimeve në Kodin Zgjedhor, i cili, megjithatë, nuk kaloi për shkak të bllokimit të rreth 5,000 ndryshimeve nga BDI dhe VMRO-DPMNE. Komisioni për Sistemin Politik nuk hapi fare debatin e ndryshimeve në atë kohë dhe Parlamenti shpejt u shpërnda për shkak të zgjedhjeve parlamentare.

Mësuam nga burime partiake se udhëheqësit e VMRO-DPMNE dhe LSDM pritet të bien dakord për këtë çështje në takimet e punës që do të pasojnë, në të cilat do të bien dakord për zgjidhjet e regjistrimit dhe çështjet e tjera të hapura.

Related Articles

Back to top button
Close
Close