KurioziteteTopLajm

Shkencëtarët thonë se shkuarja në universitet ju shton jetën

Të qëndrosh në shkollë dhe të shkosh në universitet mund të të shtojë vite në jetën tënde, ka treguar një studim.

Studiuesit  lexuan të dhënat e më shumë se 5.000 njerëzve amerikanë dhe zbuluan se ata që qëndronin në arsim priren të jetonin më gjatë.

Çdo kualifikim – siç është një diplomë ose master, i shton rreth një vit dhe katër muaj jetë një personi.

Ekipi tha që raca dhe paratë nuk dëshmojnë se janë tregues të jetëgjatësisë. Sa vjet jeton një person lidhet me një listë të gjatë faktorësh, përfshirë vendin ku ai jeton, përkatësinë etnike dhe mundësitë e punësimit.

Studimi i udhëhequr nga Shkolla e Mjekësisë Yale dhe Universiteti i Alabama-Birmingham shikoi disa nga variablat më të fortë.zeri.info

Ata mblodhën të dhëna për rreth 5 114 njerëz në katër qytete të SH.B.A, së që ishin rekrutuar për një studim të jetëgjatësisë 30 vjet më parë.

395 njerëz vdiqën para se të arrinin mesin e viteve 50.

“Këto vdekje po ndodhin tek njerëzit para moshës 60 vjeç,” tha Dr Brita Roy, autor korrespondues i punimit.

Niveli i arsimimit dhe raca, u zbulua se ishin parashikuesi më i mirë se kush do të jetonte më gjatë, raportuan studiuesit në American Journal of Health Health.

Pesë për qind e atyre që vdiqën ishin të diplomuar në kolegj, krahasuar me 13 për qind të atyre që u larguan më shpejt nga arsimi.

Shkalla e vdekshmërisë gjithashtu tregoi disa dallime të qarta racore – afërsisht nëntë për qind e njerëzve të zezë vdiqën në moshë të re krahasuar me gjashtë për qind të njerëzve Kaukazian.

“Këto gjetje janë të fuqishme,” tha Dr Roy.

Related Articles

Back to top button
Close
Close