LajmeTeknologji

Japonia vendos rekord absolut mbi shpejtësinë e internetit, brenda 1 sekondi mund të shkarkohen 80 mijë filma

Inxhinierët në Japoni kanë vendosur një rekord të ri botëror për shpejtësinë më të madhe të internetit – dhe është aq i shpejtë sa do të mund të shkarkoni gati 80,000 filma në vetëm një sekondë.

Nevoja për shpejtësi: Shpejtësia e internetit zakonisht matet nga sa të dhëna mund të transmetohen midis dy pajisjeve në një sekondë.

Rekordi i ri është 319 terabit për sekondë (Tb/s). Ky është dyfishi i rekordit të mëparshëm botëror për shpejtësinë më të shpejtë të internetit dhe rreth 7.6 milionë herë më shpejt se shpejtësia mesatare e internetit në shtëpi në SHBA (42 megabit për sekondë).

Kabllot me fibër optike: Lloje të ndryshme lidhjesh interneti transmetojnë të dhëna mbi lloje të ndryshme harduerësh. Lidhjet e vjetra dial-up, për shembull, mbështeteshin në telat e telefonit, ndërsa lloji më i shpejtë i internetit i disponueshëm sot – fibra – përdor kabllot me fibra optike.

Këto kabllo transmetojnë të dhëna duke përdorur impulse drite, të cilat udhëtojnë përgjatë fibrave të holla optike me bërthama qelqi ose plastike.

Për të thyer rekordin për shpejtësinë më të madhe të internetit, studiuesit në Institutin Kombëtar të Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit të Japonisë zhvilluan një fibër optike eksperimentale me katër bërthama, në vend të vetëm një.

Më pas ata kombinuan fibrën e tyre me një lazer që lëshonte impulse në gjatësi vale të ndryshme dhe teknika të shumëfishta të amplifikimit të sinjalit. Kjo u mundësoi atyre të transmetonin të dhëna në një distancë prej më shumë se 1800 milje me 319 Tb/s.

Related Articles

Back to top button
Close
Close