BotaTeknologjiTopLajm

Gates po projekton bllokimin e diellit që të zvogëlohet ngrohja globale, çfarë mund të shkojë keq

Themeluesi i Microsoft Bill Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit që potencialisht do të reflektonte rrezet e diellit nga atmosfera e Tokës, duke shkaktuar një efekt ftohës global, citon revista e njohur amerikane, Forbes.

Më tej në shkrim thuhet se: Eksperimenti i Strukturës së Kontrolluar të Stratosferës (SCoPEx), i nisur nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit, synon të shqyrtojë këtë zgjidhje duke spërkatur pluhurin jo toksik të karbonatit të kalciumit (CaCO3) në atmosferë – një aerosol që reflekton diellin dhe që mund të kompensojë efektet e ngrohjes globale.

Kërkimet e përhapura për efikasitetin e gjeoinxhinierisë diellore janë bllokuar prej vitesh për shkak të polemikave. Kundërshtarët besojnë se një shkencë e tillë vjen me rreziqe të paparashikueshme, duke përfshirë zhvendosje ekstreme në modelet e motit jo të ndryshme nga tendencat e ngrohjes që tashmë jemi duke parë. Ambientalistët në mënyrë të ngjashme kanë frikë se një ndryshim dramatik në strategjinë e zbutjes do të trajtohet si një dritë jeshile për të vazhduar të emetojë gaze serë me pak ose aspak ndryshime në konsumin aktual dhe modelet e prodhimit.

SCoPEx do të bëjë një hap të vogël në hulumtimin e tij të hershëm këtë qershor pranë qytetit Kiruna, Suedi, ku Korporata Hapësinore Suedeze ka rënë dakord të ndihmojë në lëshimin e një baloni që mbart pajisje shkencore dri në 12 milje (20 km) të larta. Nisja nuk do të lëshojë asnjë aerosol stratosferik. Përkundrazi, do të shërbejë si një provë për të manovruar balonën dhe për të ekzaminuar sistemet e komunikimit dhe të funksionimit. Nëse është i suksesshëm, ky mund të jetë një hap drejt një faze të dytë eksperimentale që do të lëshojë një sasi të vogël pluhuri CaCO3 në atmosferë.

David Keith, profesor i fizikës së aplikuar dhe politikës publike në Universitetin e Harvardit, njeh “shumë shqetësime reale” të gjeoinxhinierisë. Është e vërtetë që askush nuk e di se çfarë do të ndodhë derisa të lëshohet CaCO3 dhe më pas të studiohet. Keith dhe shkencëtarët e tjerë të SCoPEx botuan një letër në vitin 2017 duke sugjeruar që pluhuri mund të plotësojë në të vërtetë shtresën e ozonit duke reaguar me molekulat shkatërruese të ozonit. “Hulumtimet e mëtejshme mbi këtë dhe metoda të ngjashme mund të çojnë në zvogëlimin e rreziqeve dhe përmirësimin e efikasitetit të metodave të gjeoinxhinierisë diellore”, shkruajnë autorët e punimit.

Related Articles

Back to top button
Close
Close