RajonTopLajm

Bullgaria insiston në Bruksel që të mos njihet gjuha maqedonase

Bullgaria ka dërguar një memorandum sqarues deri tek vendet anëtare të Bashkimit Evropian, ku nënvizon se maqedonasit janë projekt i Tito-s dhe se gjuha maqedonase nuk ka ekzistuar deri më 2 gusht të 1944.

Bullgaria po synon të bindë vendet anëtare se identiteti dhe gjuha maqedonase nuk kanë ekzistuar deri më 2 gusht 1944 dhe se krijimi i tyre ka pasur si qëllim ndërprerjen e lidhjeve midis populates së ish-Republikës Socialiste të Maqedonisë me Bullgarinë.

Për gjuhën maqedonase, në memorandum thuhet se ajo është normë regjionale e gjuhës bullgare. Sofja zyrtare kërkon nga BE që në të gjitha dokumentet zyrtare të qëndrojë “gjuha zyrtare e Republikës së Maqedonisë së Veriut apo “gjuha maqedonase me fusnotë “në përputhje me Kushtetutën e RVM-së”.

Në memorandum po ashtu nënvizohet se ka dëshmi për ekzekutim të mbi 20 mijë njerëzve gjatë periudhës 1944-46, të cilët ishin identifikuar si bullgarë dhe përfaqësonin elitën politike dhe intelektuale në ish-republikën socialiste të Maqedonisë. Mbi 100 mijë bullgarë kanë qenë të vrarë, burgosur, në ekzil apo edhe në kampe të koncentruara.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close