LajmeRajon

Asocacioni, Isa Mustafa publikon letrën e Mogherinit nga 2015: ZSO, pa kompetenca ekzekutive

Presidenti i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK) Isa Mustafa lëshoi ​​ një letër të vitit 2015 nga ish-përfaqësuesja e Lartë e BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, Federica Mogherini, duke thënë se Bashkimi i Komunave Serbe (Asocacioni –se ZSO) nuk do të ketë kompetenca ekzekutive.

Mustafa tha në profilin e tij në Facebook se ai e mori letrën një ditë para nënshkrimit të marrëveshjes së dytë për JCC, d.m.th Marrëveshjen për Parimet e Përgjithshme / Elementet Kryesore të KPK-së.

“Në kontekstin e diskutimit tonë mbi krijimin e një Asociacioni / Komuniteti të komunave me shumicë serbe, unë do të doja të konfirmoja që BE e kupton që Asociacioni / Komuniteti, në përputhje me Marrëveshjen e Parë dhe ligjet e Kosovës, nuk do të konstituohet si një nivel i tretë i qeverisjes”, thuhet në letrën e publikuar nga Mustafa.

Kreu i LDK-së në pushtet gjithashtu deklaroi se ai ia paraqiti letrën përfaqësuesit special të BE-së për dialog midis Serbisë dhe Kosovës, Miroslav Lajçak, i cili ishte në Kosovë për dy ditë për të diskutuar vazhdimin e dialogut dhe çështjen e Asocacionit me zyrtarët atje.

Nga ana tjetër, Lajçak, tha se përfundimi i bisedimeve dy-ditore që ai bëri në Prishtinë ishte se gjithçka që ishte rënë dakord duhet të përmbushej, përfshirë themelimin e Bashkimit të Komunave Serbe (ZSO).

Bashkimi Evropian thotë se e ardhmja evropiane e Serbisë dhe Kosovës varet nga gatishmëria e tyre për të vendosur marrëdhënie të ndërsjella.

Ndërsa Serbia këmbëngul në krijimin e Bashkimit të Komunave Serbe në Kosovë, Kosova thotë se në asnjë rast nuk mund të pranojë një entitet që mund të bllokojë funksionimin e Kosovës në të ardhmen, duke vërejtur se ky model është provuar i gabuar në shembullin e Bosnjë, ku shpesh, politika e shtetit, varet nga vullneti tekat e entitetit të Republika Srpska.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close