BotaTopLajm

Tashmë sipas klinikës britanike mund te diagnostifikohet përmes zërit coronavirusi

Studiuesit në Klinikën britanike Mayo janë mbledhur së bashku me një kompani të specializuar në inteligjencën artificiale për të zbuluar se sa zërat tanë flasin për shëndetin tonë.
Amir Lerman, drejtori i kërkimeve kardiovaskulare në Klinikën Mayo beson se ata po arrijnë të kuptojnë atë që sipas tij është epoka e re në mjekësi, një kohë që inteligjenca artificiale ka kuptim.
“Trupi po na dërgon shumë sinjale që nuk po u kushtojmë vëmendje. Kur flasim për zërin, nuk është saktësisht ajo që ti dhe unë mund të dëgjojmë. Zëri është një spektër i shumë frekuencave”, tha Lerman.

Studimet e rasteve në Klinikën Mayo janë përmirësuar në ato frekuenca, të cilat përfshijnë identifikimin e biomarkerëve të zërit dhe zbulimin e shëndetit të pacientëve.
“Ne jemi duke u përpjekur të përdorim të njëjtin element të njohjes së zërit për të gjetur nëse në të vërtetë mund të rritni ndjeshmërinë tuaj ndaj zbulimit të individualizuar me COVID,” deklaroi Lerman.

Tal Wenderow, kryeshef ekzekutiv i Vocalis Health, një start-up izraelit i Medtech, tha se të dhënat e hershme tregojnë se kanë një sinjal te pacientët simptomatik edhe ata asimptomatik.
“Ju merrni pesë sekonda për të pastruar fytin dhe për t’u bërë gati. Ne transferojmë zërin në atë të figurës. Pastaj, çdo zë që vjen, e përkthejmë në një imazh, dhe e krahasojmë dhe shikojmë atë korrelacion,” tha ai.
Vocalis aktualisht është duke punuar me punëdhënësit në Azi dhe Indi. Në dy vjetët e ardhshëm, Mayo do të punojë me 400 pacientë në studimin e hipertensionit pulmonar për shqyrtimin e zërave të pacientëve për të kuptuar më mirë shëndetin e tyre dhe përparimin e sëmundjes.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close