BotaLajmeTopLajm

Një strategji e imunitetit të masës për të luftuar pandeminë mund të jetë “e rrezikshme”, thonë ekspertët

Pas muajsh përpjekjesh për të kufizuar përhapjen e koronavirusit në Shtetet e Bashkuara, imuniteti i tufave është shfaqur si një temë e diskutueshme.

Anëtari i Task Forcës së Shtëpisë së Bardhë për Coronavirus, Dr. Scott Atlas iu përgjigj një raporti të hënën që pretendonte se ai ishte ithtar i strategjisë së “imunitetit të masës” për të luftuar Covid-19. “Unë kurrë nuk e kam mbështetur atë strategji”, tha Atlas në një konferencë shtypi në Florida.

Një qasje e tillë – e ngjashme me atë që u ndoq në Suedi – do të nënkuptojë se shumë njerëz në të gjithë vendin do të duhej të sëmureshin me koronavirusin në mënyrë që të krijonin një imunitet natyror nëpër komunitete. Ndërsa virusi përhapet dhe sëmuret njerëzit, shumë mund të vdesin gjatë këtij procesi.

Në SH.B.A., 2 milion njerëz mund të vdesin në përpjekjen për të arritur imunitetin e masës ndaj virusit, sipas mjekut të urgjencës Dr. Leana Wen.

“Nëse jemi duke pritur derisa ta kenë 60% deri 80% e njerëzve, ne po flasim për 200 milion plus amerikanë që e marrin këtë – dhe me një shkallë fataliteti prej 1%, le të themi, që janë 2 milion Amerikanë që do të vdesin në këtë përpjekje për t’u përpjekur për të marrë imunitetin e tufave “, tha Wen. “Këto janë vdekje të parandalueshme të të dashurve tanë, të cilat thjesht nuk mund t’i lëmë të ndodhin nën vëzhgimin tonë.”

Dr. Maria Van Kerkhove, udhëheqësi teknik i OBSH-së për reagimin ndaj koronavirusit, tha javën e kaluar se “imuniteti i masës” diskutohet zakonisht në kontekstin e vaksinimeve – jo si një përgjigje ndaj një pandemie.

“Nëse mendojmë për imunitetin e tufës në kuptimin natyror të vetëm të lejuarit të një virusi, është shumë e rrezikshme,” tha ajo. “Kjo do të thotë që shumë njerëz janë të infektuar, shumë njerëz do të kenë nevojë për shtrime në spital dhe shumë njerëz do të vdesin.” transmeton CNN përcjell TOP24.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close