LajmeMaqedoniTopLajm

LSDM: Gjatë dimrit do të kemi energji elektrike, por kjo varet edhe nga secili prej nesh

LSDM përmes një kumtese ka thënë se gjatë këtij dimri energji elektrike do të ketë mjaftueshëm. Nga atje kanë shtuar se kjo përsëri varet nga secili prej nesh se si dhe për çfarë do të përdoret.

Sipas tyre, SHK EMV në shtatë muajt e parë të vitit 2022 ka prodhuar 15 për qind më shumë energji elektrike krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Nga atje theksojnë se rritja e prodhimit vjen si pasojë e rritjes së prodhimit nga termocentralet TEC Manastir dhe TEC Osllomej për 40 për qind, ndërsa i gjithë plani i prodhimit për vitin 2022 është bërë me 20 për qind.

“Në të ardhmen, nevojat e EVN Home për energji elektrike për qytetarët dhe konsumatorët e vegjël do të plotësohen ekskluzivisht nga prodhimi ynë vendor, pa importuar energji elektrike. Në pritje të dimrit më të vështirë të parashikuar në aspektin energjetik në Evropë, dhe me synimin për furnizim të pandërprerë me energji elektrike dhe ulje të faturave, Ministria e Ekonomisë përgatiti planin dhe rekomandimet “Kursimi i energjisë elektrike për një dimër të sigurt”. Të gjithë duhet të marrin pjesë në tejkalimin e krizës dhe institucionet publike duhet të jenë shembull i sjelljes së ndërgjegjshme dhe të ulin konsumin e energjisë elektrike me 15 për qind në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar”, thonë nga LSDM.

Sipas tyre, masat, të cilat janë të vlefshme nga një shtatori i këtij viti deri më 31 mars 2023, parashikojnë, ndër të tjera, mbylljen e ndriçimit dekorativ në fasadat e të gjitha objekteve publike dhe monumenteve të kulturës, si dhe mospërdorimin e ndriçimit në dhomat e brendshme dhe zyrat e ndërtesave publike gjatë një periudhe kur ka dritë të mjaftueshme të ditës në ndërtesat publike.

“Në sezonin e ftohjes temperatura e kondicionerëve nuk duhet të jetë më e ulët se 27 gradë, ndërsa në sezonin e ngrohjes jo më e lartë se 20 gradë. Masat përfshihen edhe rekomandimet për kursim të energjisë në kompanitë private dhe të amvisërisë”, thonë në fund nga LSDM.

Related Articles

Back to top button
Close
Close