BotaLajme

Kina kërkon të ndryshojë historinë e origjinës së COVID, vendi duket se po financon një fushatë!

Gati një vit pasi mjekët identifikuan rastet e para të një sëmundjeje të re shqetësuese në qytetin kinez të Wuhan, vendi duket se po financon një fushatë për të vënë në dyshim origjinën e pandemisë globale COVID-19.

Media shtetërore ka raportuar intensivisht për koronavirusin e zbuluar në paketimin e importeve të ushqimit të ngrirë dhe hulumtimin për rastet e mundshme të sëmundjes të gjetur jashtë kufijve të Kinës para dhjetorit 2019

Gazeta zyrtare e Popullit “Daily” pretendoi përmes një shënimi në Facebook javën e kaluar se “të gjitha provat në dispozicion sugjerojnë se koronavirusi nuk filloi në Wuhan të Kinës qendrore”.

“Wuhan ishte vendi ku u zbulua për herë të parë koronavirusi, por nuk ishte aty fillimi”, citoi Zeng Guang, ish-një kryedemiolog në Qendrën Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Një zëdhënës i ministrisë së jashtme, i pyetur në lidhje me raportet e mediave shtetërore se virusi e ka origjinën jashtë Kinës, tha vetëm se ishte e rëndësishme të bëhej dallimi midis vendit ku u zbulua për herë të parë Covid-19 dhe vendit ku virusi kaloi pengesën e specieve për të infektuar më pas njerëzit.

“Megjithëse Kina ishte e para që raportoi rastet, nuk do të thotë domosdoshmërisht se virusi ka origjinën në Kinë”, tha Zhao Lijian në një konferencë. “Gjurmimi i origjinës është një proces i vazhdueshëm që mund të përfshijë shumë vende dhe rajone.”

Shkencëtarët kinezë madje kanë paraqitur një letër për botim në Lancet, edhe pse nuk është shqyrtuar ende nga kolegët, që pretendon se “Wuhan nuk është vendi ku ka ndodhur për herë të parë transmetimi Sars-CoV-2 nga kafshët te njerëzit”duke sugjeruar që çështja e parë mund të ketë qenë në “nënkontinentin Indian”.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close