BotaShendetiTopLajm

Çfarë fsheh lufta e ndyrë e vaksinave mes Britanisë dhe BE-së?

Lufta për vaksinat mes Bashkimit Europian dhe Britanisë së Madhe po merr tonet e një lufte të ndyrë.

Së fundmi, Komisioni Europian deklaroi se mund të bllokojë hyrjen e miliona vaksinave nga Bashkimi Europian për në Britaninë e Madhe.

Ky zhvillim ka ngritur shqetësimin në lidhje me furnizimin me vaksina Pfizer të Britanisë, e cila ka porositur 40 milionë doza.

Por pse ka nisur kjo betejë kaq e ashpër për vaksinat?

BE është kritikuar se është treguar e ngadaltë në furnizimin me vaksina të vendeve anëtare, ndërkohë që Britania e Madhe ka përparuar ndjeshëm në këtë drejtim.

Sikur të mos mjaftonte kjo, kompania anglo-suedeze AstraZeneca deklaroi para disa ditësh se do të ulë ndjeshëm furnizimin me vaksina për Bashkimin Europian.

BE reagoi me zemërim dhe situata u përshkallëzua mes unionit dhe kompanisë AstraZeneca, që prodhon vaksinën e Oksfordit. Presidenti i kësaj kompanie tha se nuk ka një marrëveshje kontraktuale për të furnizuar BE-në, ndërkohë që marrëveshja kontraktuale me Britaninë e Madhe është nënshkruar tre muaj përpara asaj me BE-në.

Mediat e ishullit, por edhe mediat në kontinent e kanë kritikuar BE-në se burokracia e saj po shkakton vonesa në furnizimin me vaksina.

Si për të shtuar akoma benzinë mbi zjarr, një media gjermane raportoi se vaksina e AstraZeneca është vetëm 8 përqind efikase te personat mbi 65 vjeç. Pak më vonë, autoriteti rregullator në Gjermani tha se nuk do e rekomandojë këtë vaksinë për personat mbi 65 vjeç, duke i paraprirë kështu një vendimi të mundshëm të BE-së për këtë vaksinë.

Kurse britanikët, të cilët po e përdorin këtë vaksinë, thonë se ajo është e testuar dhe ka treguar se ofron antitrupa edhe për moshat vulnerabël mbi 65 vjeç.

Tensionet e nxitura edhe nga dalja e Britanisë nga BE priten të shtohen sidomos kur kompanitë kryesore të vaksinave kanë deklaruar se do ketë mungesa, të paktën për disa javë në vazhdim.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close