LajmeMaqedoniTopLajm

VMRO-DPMNE / Qeveria e Zaevit me çmimin më të lartë të energjisë elektrike siguron të ardhura më të mëdha për 20 milion euro për EVN ( video)

Qeveria e Zaev është duke pasuruar kompanitë e energjisë në shpinë të njerëzve duke rritur çmimin e energjisë elektrike. Ne jemi dëshmitarë të një situate në të cilën menjëherë pas zgjedhjeve pati një tronditje të re për qytetarët dhe një rritje të çmimit të energjisë elektrike me 7.4%, tha në konferencën e sotme për shtyp zëdhënësi i VMRO-DPMNE-së, Dimce Arsovski.

Ai shtoi:

“Sipas çdo logjike ekonomike, ulja e konsumit të energjisë elektrike për shkak të krizës së koronës duhet të nënkuptojë racionalizimin e kostove për të gjitha kompanitë e energjisë, dhe jo një rritje të drejtpërdrejtë të çmimit për konsumatorët përfundimtarë, në kohë krize barra e krizës duhet të përballohet nga të gjithë palët e interesuara.” dhe jo vetëm konsumatorët fundorë, të cilët përveç varfërisë, kanë edhe një problem shëndetësor me virusin, i cili kurrë nuk ndalon përhapjen. Kështu që e gjithë barrë bie mbi kurrizin e qytetarëve.

Nëse çmimi i energjisë elektrike mbeti i njëjtë, d.m.th. nuk u rritën, kompanitë e energjisë në vitin 2020 do të gjeneronin të ardhura prej: 16,106,756,099 denarë.

Me rritjen prej 7.4% kjo ​​e ardhur për të njëjtën energji do të jetë: 17,303,879,863 denarë.

Ose ndryshimi në të ardhurat e realizuara për shkak të rritjes së çmimit është:

1,197,123,764 denarë, që është 19,370,935 mijë euro.

Këto janë paratë nga rritja e çmimit të energjisë elektrike që do të rrjedhë në kompanitë e energjisë, dhe do të bien mbi qytetarët e Republikës së Maqedonisë. Kjo do të thotë, gati 20 milion euro ngarkesë për qytetarët.

Shtë e vërtetë që kriza “Corona” ka prekur të gjithë ekonominë në vend, si dhe kompanitë që merren me biznesin e energjisë elektrike. Sidoqoftë, të njëjtat kompani të drejtuara nga qeveria e Zaev dhe LSDM që nuk bënë gjithçka në periudhën parazgjedhore, me qëllim që të tërheqnin sa më shumë votues në llogarinë e LSDM-së. Përkatësisht, ata publikuan njoftime për punësim të rregullt dhe të përkohshëm të mbi 1.000 ushtarëve partiakë, për të cilat VMRO-DPMNE paralajmëronte rregullisht publikun. Fatkeqësisht, këto punësime në parti rritën vetëm kostot e ndërmarrjeve tashmë të padobishme dhe të ngadalta të energjisë, sepse ishin kryesisht staf joprofesional i partisë së LSDM-së. Pak para zgjedhjeve, u shpenzuan disa milion euro për të shpërndarë të ashtuquajturat K-15 në vlerë prej rreth 26000.00 denarë për secilin punonjës. Ata nuk bënë asnjë përpjekje për të zvogëluar humbjet operative dhe për të rritur prodhimin e energjisë elektrike. Tenderi për minierat e qymyrit në REK Manastir u negociua në mënyrë private, akumulimet e ELEM u boshatisën, të gjitha llojet e stafit joprofesionist u punësuan në ELEM dhe MEPSO.

E gjithë kjo “tërbim” parazgjedhor i qeverisë tani do të duhet të paguhet nga të gjithë qytetarët e Republikës së Maqedonisë.

Ekziston një arsye e mirë që publiku të dyshojë në veprimet e rregullatorit, i cili duhet të jetë plotësisht i pavarur dhe i veçantë nga qeveria. Fatkeqësisht, me ardhjen në pushtet të LSDM-së, pavarësia e këtij organi u shkel, sepse në vend të ekspertizës dhe kompetencës, i vetmi kriter për përzgjedhjen është përkatësia partiake dhe bindja ndaj Zoran Zaev.

Për këtë arsye, ne propozojmë që të revokohen vendimet për rritjen e çmimeve nga ERC, e cila bëri kaos në energji dhe ekonomi, tha Arsovski

Related Articles

Back to top button
Close
Close