LajmeMaqedoniTopLajm

Talat Xhaferi-zbulon :Ose kryetari i parlamentit rotirues ose kryeministri është çështje e marrëveshjes politike ( video)

Kryetari i Parlamentit Talat Xhaferi tha se ai do të caktojë një vazhdim të seancës konstitutive posa të marrë konfirmimin se palët kishin zgjidhur dy çështjet e tjera – zgjedhjen e një drejtuesi të parlamentit dhe një komisioni për zgjedhjet dhe emërimet.

Ai thotë se nuk është dhe nuk ka ndërmend të jetë arsye për bllokimin e institucionit dhe se ndjek procedurat.

“Në momentin kur ekziston një propozim që çështjet në lidhje me Komisionin për Zgjedhje dhe Emërime dhe kandidatin për Kryetar të Kuvendit janë zgjidhur, pavarësisht se kushdo të jetë ai, detyrimi im sipas Rregullores së Punës është që të vazhdoj me seancën në mënyrë që ato të përfundojnë.” dots. “Unë nuk bëj asnjë problem në atë drejtim”, tha Xhaferi për Sitel TV.

Lidhur me mundësinë e një kryeministri rrotullues ose një kryetari të rradhës parlamentar, Xhaferi tha se është një paketë marrëveshjesh politike midis palëve që përbëjnë shumicën dhe në atë drejtim, siç tha ai, nuk qeveriset nga çështjet e statusit personal.

“Puna është politike. Kjo është arsyeja pse jepet një mandat për përbërjen e Qeverisë dhe një program pune të Qeverisë që i paraqitet Kuvendit. Nëse në ato 20 ditë bisedimesh për përbërjen e qeverisë ata kanë shumicën e duhur parlamentare, brenda 15 ditëve nga marrja e draftit të përbërjes dhe programit të Qeverisë, Kuvendi duhet të mbajë seancë dhe të zgjedhë një qeveri. “Nëse marrëveshja politike është e tillë, është e padiskutueshme,” theksoi Xhaferi.

I pyetur nëse është optimist se një marrëveshje dhe vazhdim i seancës është e mundur deri në fund të javës, Xhaferi nuk u përgjigj në mënyrë specifike, vetëm duke theksuar se ai gjithmonë ka qenë optimist në jetë.

Ai gjithashtu beson se dispozitat se kur është formuar Kuvendi duhet të sqarohen, nëse jo në Kushtetutë si një procedurë më e vështirë, atëherë në Rregulloren e Procedurës parlamentare, në mënyrë që të mos ketë keqkuptime në të ardhmen.

Javën e kaluar, Talat Xhaferi njoftoi se do të thërrasë një vazhdim të seancës konstitutive në ditën kur Presidenti Stevo Pendarovski i besoi liderit të LSDM-së Zoran Zaev me mandat të formonte një qeveri, por hoqi dorë nga qëllimi i tij për shkak të detyrimeve familjare, d.m.th. sepse ai kishte nipin nga një vajzë.

https://www.youtube.com/watch?v=4R_fcUV4WaE&feature=emb_title

Related Articles

Back to top button
Close
Close