LajmeMaqedoniTopLajm

Qeveria do të mer borxh prej 55,3 milion euro, për ndërtimin e deponive

Me kërkesë të Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Qeveria në fillim të Shkurtit miratoi fillimin e procedurës për marrjen e një kredie nga institucionet financiare ndërkombëtare për krijimin e sistemeve rajonale të menaxhimit të mbetjeve në Juglindje, Vardar, Pelagoni, Jugperëndim dhe rajonin e Pollogut. Për këtë qëllim, do të nevojiten mbi 55.3 milion euro, të cilat do të jenë në gjendje të fillojnë ndërtimin e infrastrukturës bazë për menaxhimin e mbeturinave, sipas kësaj ministrie.

Lidhur me krijimin e një sistemi rajonal të menaxhimit të mbetjeve në rajonin e Pollogut, Zvicra shprehu gatishmërinë e saj për të vazhduar mbështetjen financiare të Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO), duke siguruar fonde shtesë për krijimin e infrastrukturës dhe zbatimin e Planit Rajonal të Menaxhimit me mbeturina. Një kusht i autoriteteve zvicerane është që shteti gjithashtu të ketë pjesën e tij në fondet për vazhdimin e aktiviteteve të planifikuara.

Kjo u diskutua në një takim midis ambasadorit zviceran Sybil Zutter Tejada dhe ministrit të mjedisit dhe planifikimit hapsinor Naser Nuredini. Ata u takuan me përfaqësuesit e ekipit këshillues dhe kontraktorin për të inspektuar progresin e zbatimit të masave të shpejta të rehabilitimit në vendin ekzistues të hedhjes së mbeturinave në Rusino.

Projekti aktual i deponisë në Rusino ndërton një sistem të menaxhimit të kullimeve i cili përmes një rrjeti argjinaturash dhe llogoresh do të parandalojë hyrjen e ujit të rrëmbyeshëm në mbetjet e depozituara dhe rrjedhjet e kullimeve jashtë vendit. Deponia në Rusino do të marrë gjithashtu një shkallë që do të përcaktojë saktësisht se sa mbetje mbërrijnë në vend.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close