BotaLajmeTopLajm

OBSH: Kriza e koronavirusit nuk ka gjasa të mbarojë në fund të këtij viti

Pavarësisht se përhapja e Covid-19 po ngadalësohet në disa vende për shkak të bllokimeve dhe programeve të vaksinimit, është “e parakohshme” dhe “joreale”  të mendohet se pandemia do të ketë mbaruar deri në fund të vitit, tha drejtori ekzekutiv i Organizatës Botërore të Shëndetësisë .

Në një konferencë për shtyp në Gjenevë, Dr Michael Ryan tha se ndërkohë që vaksinimi i njerëzve më të prekshëm, përfshirë punonjësit e kujdesit shëndetësor, do të ndihmonte në heqjen e “tragjedisë dhe frikës” dhe lehtësimin e presionit mbi spitalet,  “virusi është shumë në kontroll”.

“Do të jetë shumë e parakohshme dhe mendoj joreale, nëse mendojmë se do ta mbyllim me këtë virus deri në fund të vitit,” tha Ryan.

“Nëse vaksinat fillojnë të ndikojnë jo vetëm në vdekje dhe jo vetëm në shtrimin në spital, por dhe me një ndikim të rëndësishëm në dinamikën e transmetimit dhe rrezikun e transmetimit, atëherë unë besoj se do të përshpejtojmë për ta vënën nën kontroll këtë pandemi.”

Numri i infeksioneve të reja globale u rrit javën e kaluar për herë të parë në pothuajse dy muaj. Rastet e raportuara u rritën në katër nga gjashtë rajonet e OBSH-së: Amerika, Evropa, Azia Jug-Lindore dhe Mesdheu Lindor.

“Kjo është e trishtueshme, por jo për t’u habitur,” tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ne jemi duke punuar për të kuptuar më mirë këto rritje të transmetimit. Disa prej tyre duket se janë për shkak të lehtësimit të masave të shëndetit publik, qarkullimit të vazhdueshëm të varianteve dhe njerëzve që lënë rojet e tyre. ”

Ai tha se vaksinat do të ndihmonin për të shpëtuar jetë, por nëse vendet mbështeten vetëm te vaksinat, ato bëjnë gabim.

“Masat themelore të shëndetit publik mbeten themeli i përgjigjes,” tha ai.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close