LajmeMaqedoniTopLajm

Nezavisen.mk / Virusi i koronës është galopant në Kërçovë

linku https://nezavisen.mk/korona-virusot-galopira-vo-kichevo/

Aneta Blazhevska

Manastir – Virusi po përhapet me shpejtësi dhe me kërcime dramatike nga 13 në 15 pacientë në ditë në Kërçovë. Që nga 3 gushti, 175 njerëz nga Kërçova u infektuan, nga të cilët 108 pozitivë sëmundja është aktive. Deri më tani, 61 njerëz janë shëruar, dhe dhjetë njerëz kanë vdekur që nga fillimi i krizës. Me këto shifra, Kërçova e tejkaloi Resenin në muajin e fundit.

Banorët e Kërçovës thonë se virusi është përhapur kryesisht në mesin e kolegëve në organizatat e punës, por sipas bashkëbiseduesve tanë nuk ka fabrika të mbyllura për shkak të përhapjes së virusit të koronës.

Sipas analizës nga Ministria e Shëndetësisë për Kërçovën, dy javët e fundit nga 20 korriku e tutje janë dramatike, kur janë regjistruar 76 pacientë, dhe në vetëm dy javë 5 kanë vdekur nga virusi.

Pesë ditët e fundit janë veçanërisht kritike, pasi numri i pacientëve është rritur për 56 pacientë. Për tre ditë në javën e kaluar, ata janë diagnostikuar me numra dyshifrorë të personave të infektuar me virus, pra më 29 korrik, 10 raste u konfirmuan në një ditë, më 31 korrik, sa 15 raste të reja dhe më 2 gusht, 12 raste.

Nga Qendra për Shëndet Publik në Manastir, nën juridiksionin e të cilit është Kërçova, ata thonë se ka pacientë të të gjitha moshave, dhe një pjesë e mirë e pacientëve nuk japin informacione kontakti me një person tashmë të regjistruar pozitivisht. Të dhënat nga 31 korriku tregojnë se nga 15 persona të regjistruar çdo ditë, vetëm katër kanë dhënë informacione kontakti me një person pozitiv të konfirmuar, dhe më 29 korrik, nga 11 raste pozitive, asnjëri prej tyre nuk ka dhënë informacione kontakti për një pacient të sëmurë.

Aktualisht, tre pacientë nga Kërçova janë shtruar në Spitalin e Manastirit në gjendje të moderuar, konfirmon Dr. Biljana Gagachovska, drejtore e Spitalit Klinik në Manastir.

Qytetarët e Kërçovës për të cilët biseduam të themi se në dy javët e fundit virusi është përhapur kryesisht në mesin e punonjësve në një fabrikë me investitorë të huaj.

“Rastet e fundit të rasteve të reja janë nga fabrika e industrisë së makinave, ku virusi po përhapet në mesin e kolegëve. Ka edhe rreth shtatë të infektuar në REK “Oslomej”, ka më shumë të infektuar në vendbanimin Ivanido, si dhe në fshatin Vranestica. “Ne kemi punëtorë të sëmurë dhe shëndetësorë, përfshirë një mjek”, tha një banor i Kichevo për “Nezavisen”, i cili dëshironte të mbetet anonim.

Banorët e Kërçovës thonë se autoritetet shëndetësore duhet të kujdesen më shumë për familjet e afërta të njerëzve pozitivë, sepse rastet janë më të shpeshta nëse njëri nga bashkëshortët është pozitiv, tjetri nuk është me një zgjidhje për izolim, por shëtit lirshëm nëpër qytet.

“Në familjet ku ekziston një rast i diagnostikuar pozitivisht, anëtarët e tjerë nuk janë në izolim ose vetë-izolim, sepse pacienti nuk i renditi ato në pyetësor. është e pamundur që ata nuk kanë kontakte në një shtëpi, edhe pse pacienti ishte i izoluar në një pjesë të veçantë të shtëpisë. “Nëse autoritetet shëndetësore arrijnë të kontrollojnë sëmundjen, nuk do të ketë një ritëm të tillë galopant,” reagoi një banor i Kërçovës.

Përndryshe, sipas bashkëbiseduesve tanë, qytetarët kryesisht janë të disiplinuar, mbajnë maska, mbajnë distancën fizike dhe nuk shkojnë te mysafirët apo festimet që mësohen nga ajo që ndodhi me banorët e Resnjes.

Ne u përpoqëm të kontaktonim kryebashkiakun Fatmir Dehari për situatën me virusin e koronës, por ai nuk u përgjigj as në thirrjet dhe as në mesazhet tona.

Informacioni i fundit në lidhje me virusin korona në faqen e internetit të Komunës së Kërçovës është nga 9 prilli i këtij viti.

Related Articles

Back to top button
Close
Close