KulturëLajme

Muzetë që eksplorojnë historinë e Amerikës

SHBA-të janë shtëpia e një pasurie muzesh, rreth 35,000 prej tyre në fakt, duke përfshirë shumë që janë një destinacion më vete.

Eksplorimi i një muzeu mund të sigurojë një shikim mbresëlënës në të kaluarën e qytetit ose të vendit, të shikojë në thellësi të kulturës, përmes artit, si dhe një larmi ekspozitash të tjera.

Muzeu i Arteve të Bukura, Boston

Ky është muzeu i katërt më i madh në SHBA. Muzeu i Arteve të Bukura ka mbi 450,000 vepra arti, duke përfshirë ekspozita të shumta të përkohshme si dhe ekspozita të përhershme, duke filluar nga artefakte antike deri te mobiljet bashkëkohore, për një nga koleksionet më gjithëpërfshirëse në Amerikë.

Muzeu i Artit Modern, Qyteti i New York-ut

Një nga muzetë më të rëndësishëm dhe më të mëdhenj të artit modern në botë, ky MoMA i modeluar nga Yoshio Taniguchi, pret një koleksion që ofron një pasqyrë të artit modern dhe bashkëkohor. Përveç galerive të skulpturave, pikturave dhe fotografive, ekziston një koleksion prej 22,000 filmash, arkitekturë, dizajn dhe performancë arti.

Galeria Kombëtare e Arteve, Washington, D.C

Një nga muzetë më të njohur në botë, Galeria Kombëtare e Arteve përmban një koleksion që përfshin më shumë se 140,000 piktura, shtypje, vizatime, fotografi, arte dekorative, skulpturë dhe media të reja, duke gjurmuar zhvillimin e artit perëndimor nga Mesjeta. Programet falas, përfshirë turne, koncerte, filma, leksione dhe aktivitete familjare, ofrohen gjatë gjithë vitit.

Pikat kryesore: Pikturat impresioniste franceze kanë qenë më të njohurat për vite me radhë, duke përfshirë një pikturë vaji të vitit 1905 nga rivali i vjetër i Pablo Picasso-s, Henri Matisse.

Muzeu Aziatik i Artit i San Franciskos

Muzeu i Artit Aziatik është një ndërtesë madhështore që mban një nga koleksionet më të larmishme të artit dhe objekteve nga i gjithë kontinenti aziatik në botë sot, me mbi 18,000 vepra arti në koleksionin e tij të përhershëm. Ai përfshin 6,000 vjet histori njerëzore, duke shfaqur gjithçka, nga piktura dhe skulptura madhështore deri te mobiljet, forca të blinduara dhe tekstile, me origjinë nga Japonia, Kina, India, Turqia, Filipinet dhe kulturat e tjera aziatike.

Qendra Hapësinore Kennedy, Florida

Qendra kryesore e nisjes së NASA-s për fluturimet hapësinore njerëzore dhe një destinacion popullor turistik që ofron turne publike në qendër dhe Stacionin Ajror të Kepit Canaveral.

Muzeu J. Paul Getty, Los Angeles

Qendra Getty, e cila u hap në vitin 1997, është më e njohur për arkitekturën, kopshtet dhe pamjet e saj me pamje nga Los Angeles. Ai pret piktura evropiane të shekullit të XX, arte dekorative, dorëshkrime të ndriçuara, vizatime dhe skulptura, së bashku me fotografi amerikane, aziatike dhe evropiane të shekullit XIX dhe XX. Vila, e hapur në vitin 2006, strehon një koleksion të gjerë të artit grek dhe romak dhe është modeluar sipas një vile romake bregdetare.

Instituti i Artit i Çikagos

Instituti i Artit një milion metra katrorë i Chicago-s është i dyti në madhësi midis muzeumeve të artit në SHBA, vetëm pas Muzeut Metropolitan të Artit. Ajo përmban më shumë se 300,000 vepra arti dhe artefakte nga e gjithë bota, në çdo epokë nga antikiteti deri më sot.

Muzeu Metropolitan i Artit, Qyteti i New York-ut

Met është një nga muzetë më të vizituar në botë, dhe më i madhi në Hemisferën Perëndimore me koleksionin e tij të përhershëm me më shumë se dy milionë vepra, të cilat shtrihen në të gjithë globin nga antikiteti deri më sot, dhe të gjitha janë vendosur në një vend masiv. Kjo ndërtesë është e stilit gotik./americansky

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close