KulturëLajmeMaqedoni

Liqeni i Ohrit ndër më të vjetërit në Evropë

LIQENI I OHRIT NJË NGA MË TË VJETËR NË EUROPË

Liqeni i Ohrit ndodhet në kufirin malor midis jugperëndimit të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë lindore. Është një nga liqenet më të thellë (294 m) dhe më të vjetër në Evropë, me një ekosistem unik unik që përfshin më shumë se 200 lloje endemike.

Për shkak të rëndësisë së tij, liqeni u përcaktua një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në vitin 1979, së bashku me qytetin e Ohrit, i cili është qyteti më i madh në liqenin e Ohrit dhe i teti më i madhi në vend. Në të njëjtën kohë, Ohri sot është një nga destinacionet turistike më të njohura në Maqedoninë e Veriut dhe një vend me rëndësi të madhe historike dhe kulturore për të gjithë rajonin e Ballkanit. Në fakt, për shkak të 365 kishave që ekzistonin dikur në qytet, ai u karakterizua si “Jerusalemi i Ballkanit”.

Liqeni i Ohrit ka një sipërfaqe prej 347 kilometra katrorë dhe është liqeni më i thellë në Ballkan. Ai u krijua në një depresion gjeotektonik rreth 2-3milionë vjet më parë, së bashku me liqenet Baikal, Tanganyika dhe Titicaca. Ajo lidhet gjithashtu me kanale nëntokësore me liqenin e Prespës në juglindje. Liqeni i Ohrit është i njohur për bukurinë dhe peshkimin e tij, dhe ka disa plazhe, fshatra, monumente historike dhe vendpushime pushimi përgjatë brigjeve të tij.

Related Articles

Back to top button
Close
Close