KurioziteteLajme

Kisha ortodokse, strehë për qindra gjarpërinj, vijnë gjithmonë në të njëjtën datë, shkenca nuk ka shpjegim

Shkenca ende nuk e ka shpjeguar fenomenin misterioz që ndodh çdo 15 gusht në kishën e fshatit në Kefaloni të Greqisë, megjithatë, kjo nuk i ka penguar vendasit imagjinarë të ndërtojnë legjenda të shumta se pse vijnë gjarpërinjtë.

Ishulli i Kefalonisë është ishulli më i madh në detin Jon, i cili përveç plazheve të tij të bukura është i veçantë për fenomenin e tij të rrallë, i cili pa përjashtim zhvillohet çdo 15 gusht në kishën e fshatit Markopula.

Çdo vit, në festën e Fjetjes së Shën Mërisë ose të Fjetjes së Nënës së Zotit, qindra gjarpërinj mbërrijnë në Kishën e Zojës së Fidusës. Sipas vendasve, ata zakonisht vijnë këtu një ose dy ditë para festës dhe qëndrojnë në të derisa të kremtohet liturgjia. Me përfundimin e liturgjisë, këta zvarranikë shkojnë në rrugë të ndara, shkruan National Geography.

Legjendat e gjarpërinjve

Nuk dihet se kur janë shfaqur për herë të parë gjarpërinjtë në kishë, por banorët e këtij ishulli tregojnë histori që shkojnë thellë në të kaluarën.

Sipas tyre, edhe kur grekët kaluan në kalendarin e ri, i cili u zhvendos trembëdhjetë ditë përpara – gjarpërinjtë vendosën të ndiqnin kalendarin e vjetër dhe u shfaqën më 15 gusht.

Përveç kësaj historie, ekziston një legjendë lokale që përshkruan pse ndodhi ky fenomen. Legjenda thotë se piratët pushtuan ishullin në shekullin e 13-të dhe u përpoqën të hynin në një manastir plot me murgesha. Ndërsa historia vazhdon, në atë moment u shfaqën gjarpërinjtë që ndërthurën trupat dhe formuan një mur midis piratëve dhe manastirit. Menjëherë pas kësaj, të frikësuar nga kjo pamje, piratët ngritën velat dhe u larguan.

Madje, një version thotë se murgeshat, nga frika e pushtimit të piratëve dhe krimeve të tyre, i kërkuan Zotit t’i kthente në gjarpërinj. Sipas legjendës, lutjet e tyre u përgjigjën dhe në atë mënyrë ata shpëtuan. Që nga ajo kohë, ata kanë ardhur këtu për të shënuar festën pas së cilës e ka marrë emrin kisha.

Kuti qelqi

Sipas dëshmitarëve okularë dhe banorëve të kësaj dhe të vendeve përreth, gjarpërinjtë janë me përmasa të vogla – jo më të gjata se një metër dhe janë gri. Ajo që i karakterizon është se nuk kanë frikë nga njerëzit. Ato shfaqen çdo vit afërsisht në të njëjtën kohë, kryesisht rreth ikonës së Nënës së Zotit.

Kohët e fundit, vendasit dhe priftërinjtë kanë bërë për ta kuti xhami, në të cilat priftërinjtë i ruajnë për siguri. Në fund të liturgjisë priftërinjtë nxjerrin gjarpërinjtë dhe besimtarët mund t’i prekin dhe ky akt konsiderohet si një lloj bekimi.

Ka zakone kur njerëzit i vendosin në kokë dhe i lejojnë të zvarriten në trup sepse mendojnë se do t’u sjellin lumturi.

Grekët vënë në dukje se gjarpërinjtë nuk janë shfaqur vetëm dy herë që pas këtij fenomeni. Herën e parë – në 1941 para okupimit në Luftën e Dytë Botërore dhe herën e dytë – në 1953, kur Kefalonia u godit nga një tërmet shkatërrues. Prandaj, shumë prej tyre besojnë se nëse gjarpërinjtë nuk shfaqen – ata mund të presin ndonjë ngjarje fatkeqe atë vit. Ky fenomen është aq i popullarizuar në Greqi, saqë është mbuluar nga media të shumta.

Kisha ortodokse, strehë për qindra gjarpërinj, vijnëKisha ortodokse, strehë për qindra gjarpërinj, vijnëKisha ortodokse, strehë për qindra gjarpërinj, vijnë

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close