LajmeTeknologji

Elon Musk është bashkautor i një studimi të antitrupave Covid-19 i zhvilluar me punëtorët e “SpaceX”

Më shumë se 4,300 punonjës të SpaceX dolën vullnetarë për të qenë pjesë e një studimi të antitrupave COVID-19, i bashkë autorizuar nga CEO Elon Musk në vitin 2020.

Studimi, i cili u botua së fundmi në revistën Nature Communications, tregon se njerëzit e infektuar që shfaqën simptoma më të lehta kishin më pak imunitet ndaj COVID-19 sesa ata që u sëmurën më rëndë. Grupi pas studimit gjeti disa prova që sugjerojnë se ekziston një prag i veçantë i antitrupave që mund të sigurojnë imunitet më të fortë.

Vaksinat gjithashtu prodhojnë një përgjigje imune shumë më të fortë sesa rastet kur pacientët janë të infektuar që kanë pak ose aspak simptoma, kanë zbuluar autorët. Ata shpresojnë që ky hulumtim, dhe studime të tjera, mund të ndihmojnë autoritetet të kuptojnë se si të shpërndajnë në mënyrë efektive vaksinat.

Punonjësit e SpaceX kërkuan përmes një email-i në Prill 2020 që të ishin pjesë e studimit, pikërisht në kohën kur Musk po përhapte dezinformata të rrezikshme për virusin në postat elektronike të ndërmarrjeve të brendshme dhe në Twitter. Në Mars 2020, Musk u tha punonjësve të SpaceX në një email se ai besonte se kishin më shumë të ngjarë të vdisnin në një aksident automobilistik sesa nga COVID-19.

Gati 500,000 Amerikanë kanë vdekur që prej asaj kohe. Musk u kontraktua me COVID-19 në Nëntor 2020 dhe tha se ai përjetoi simptoma të lehta.

Kompania e fluturimeve hapësinore ka drejtorin e saj ekzistues mjekësor i cili mbikëqyr programin e fluturimit  njerëzor të SpaceX  njëkohësisht punon me një ekspert të sëmundjeve infektive nga Harvard dhe një mjek nga Instituti Ragon për të zhvilluar programin e testimit të antitrupave, sipas “The Wall Street Journal”.

Një grup prej 30 bashkautorësh të plotë nga MIT, Harvard, Qendra Mjekësore Bac Israel Deaconess, Qendra Mjekësore Hoëard Hughes, SpaceX dhe të tjerë bashkëpunuan në studim. Studimi mori financim nga Instituti Kombëtar i Shëndetit, fondacioni i bamirësisë që i përket Musk, Instituti i Kërkimeve Përkthyese të NASA-s për Shëndetin Hapësinor etj.

Punonjësit që u regjistruan dhanë mostra gjaku afërsisht çdo muaj. 92% e vullnetarëve ishin meshkuj, dhe mosha mesatare ishte 31 vjeç, gjë që mund të shtrembërojë rezultatet. Dokumenti i plotë dhe të dhënat janë në dispozicion falas në faqen e internetit të Nature. /tvklan.al

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close