BotaLajme

Si planifikojnë shkenctarët ta shndërrojnë Marsin në Tokë?

Nëse njerëzimi e konsideron ndonjëherë kolonizimin e rëndësishëm dhe afatgjatë të Marsit, burimet e kërkuara do të jenë të mëdha. Për të krijuar një prani njerëzore afatgjate në Mars, “terraformimi” i planetit duhet të merret seriozisht.

Terraformimi është, në terma laik, procesi i kthimit të një planeti në një lloj kopje të Tokës dhe një nga kushtet kryesore për një terraformim të tillë është mbrojtja e fushës magnetike planetare që Marsi nuk e ka aktualisht.

Gjegjësisht, shkencëtarët besojnë se Marsi shumë kohë më parë në të kaluarën e tij evolucionare ka humbur një atmosferë të dendur të pasur me ujë, ose pjesën më të madhe të tij, sepse është larguar nga erërat diellore dhe grimcat jonizuese, transmeton Telegrafi.

Arsyeja për këtë, sipas shkencëtarëve, është se bërthama e Marsit është ftohur dhe ka humbur funksionin e dinamos që krijon mburojën magnetike. Planeti i Kuq ka ende pjesë të vogla të fushës magnetike të mbetur të sipërfaqes, por ato janë të lokalizuara në hemisferën jugore dhe nuk janë mjaft të mëdha për të mbrojtur planetin.

Toka, nga ana tjetër, ka një bërthamë hekuri të shkrirë që rrotullohet dhe krijon një fushë magnetike si dinamo gjersa një artikull i botuar në Universitetin Cornell, për herë të parë eksploron në mënyrë gjithëpërfshirëse sfidat praktike dhe inxhinierike që ndikojnë në realizueshmërinë e krijimit të një fushe magnetike artificiale përfshijnë Marsin.

Kjo përfshin shqetësimet që përcaktojnë dizajnin, ku të vendoset gjeneratori i fushës magnetike dhe strategjitë e mundshme të ndërtimit. Arsyeja këtu nuk është të justifikojmë nevojën për një magnetosferë planetare, por të vendosim shifra praktike në mënyrë që të mund të peshohen avantazhet dhe disavantazhet e qasjeve të ndryshme inxhinierike. /Telegrafi/

Related Articles

Back to top button
Close
Close