OpinionTopLajm

Sasho Ordanoski: E Majta ( Levica) e shfrytëzoi rastin të promovohet si e djathtë radikale

Në panelin e CIVILit  me temën “Analiza dhe vlerësime pas zgjedhjeve”, Sasho Ordanoski tha  sulmi  në KSHZ ka të ngjarë nga jashtë, sepse vendi ynë nuk ka një kapacitet të tillë. Ordanoski tërhoqi një paralele me sulmin ndaj Slloboden Peçat, por në atë periudhë edhe platforma të tjera mediatike, siç është CIVILi, në fund të vitit 2019. Siç thotë Ordanoski, për fat të mirë bëhet fjalë për 3480 vendvotime, kështu që llogaritja manuale dhe përmbledhja e rezultateve nuk është problem, nëse , për shembull  themi se një sulm i tillë ndodhi në Amerikë dhe duhen numëruar mijëra e mijëra vendvotime.

Ordanoski u përqëndrua në rrjedhën e fushatës zgjedhore, sesi disa nga pjesëmarrësit e prezantuan veten dhe si kjo mund të ndikojë në procesin e mëtutjeshëm pas zgjedhjeve të formimit të Kuvendit dhe Qeverisë.

“Më duket se opozita e udhëhequr nga VMRO-DPMNE kishte fushatën më të dobët ndonjëherë. Jo vetëm që ata u vendosën pothuajse 90 përqind në një fushatë negative, por ajo u bë gjithashtu në një mënyrë shumë poshtë tokës. Kryesisht një fushatë negative me performancë të ulët.

LSDM dhe koalicioni kishin një fushatë mesatare, asgjë të veçantë. Për shijen time të keqe, por në një zgjedhje klasike parazgjedhore, pozitive, me një ton që lë të kuptohet se ata kanë njëfarë shprese.

Ne kemi parë një veprim të zgjuar nga BDI midis partive shqiptare, i cili tani është pyetja nëse nuk do t’u kthehet atyre si një vendim i keq, sepse ata ngritën aq lart pengesën në përfshirjen e tyre në qeverinë e ardhshme, sa që ata tani janë praktikisht një bashkëbisedues i vështirë për formimin e një koalicioni me ndonjë prej të dy palët me të cilët ata mund të binin dakord për të formuar një koalicion, sepse në anën tjetër situata është shumë e ndërlikuar që ata të pranojnë një kryeministër shqiptar, siç ishte ideja e BDI-së. Kjo solli mobilizim të BDI-së, një veprim i bërë shumë me shkathtësi. Unë mendoj se kur të vijë koha për negociata pas zgjedhjeve për Qeverinë, BDI në të vërtetë do të kundërshtojë diçka tjetër. Le të themi se presidenti i ardhshëm i Maqedonisë zgjidhet në Kuvend dhe të jetë kandidati i tyre … Ekziston mundësia që BDI të heqë dorë nga ajo në një fazë tre-vjeçare, por mos dyshoni se do të ngarkohet shumë në terma politik. E gjithë kjo me supozimin se BDI do të jetë e nevojshme për të formuar një qeveri.

Mobilizimi i bërë nga Aleanca nuk është i vogël, unë mendoj se ato gjithashtu kanë një rezultat relativisht të mirë.

Dua të bëj një koment për të Majtën. Sipas hulumtimit kam pasur rastin të shoh, ku e majta nuk është pozicionuar asnjëherë në një numër kaq të madh votash, pasi përfundimisht mori… E majta ka mbështetjen e një brezi njerëzish që janë kryesisht të ngritur dhe politikë, kështu që nëse dëshironi dhe formoni ideologjikisht gjatë autokracisë së Gruevskit. Këta janë njerëz relativisht të rinj midis njëzet dhe tridhjetë vjeç, shumica e tyre. Këta njerëz nuk e dinë se çfarë është demokracia, sepse ato janë formuar në një autokratike, teknokratike, jo vetëm maqedonase, unë do të thosha kushte globale ku mbizotërojnë tipa si Putin, Trump, Erdogan. Këta janë njerëz që nuk mbajnë mend asgjë për socializmin, kështu që ata nuk e dinë se çfarë mund të jetë e majta dhe si duhet të duket.Kur e shihni parullën e së majtës, dhe kjo është shteti dhe njerëzit dhe nuk e di se çfarë, ata janë praktikë përbërësit ideologjikë që nuk ka lidhje  të  me të majtën. Dhe ata që kanë një lidhje, përkundrazi me të drejtën. Dhe kjo është një e drejtë shumë e vështirë sidoqoftë. Dhe për shkak të veprimeve të udhëheqësit të tyre, dikush do të thoshte një e djathtë  radikale.

Z. Apasiev, i cili ka të ngjarë të hyjë në parlament, e shfrytëzoi rastin për të promovuar veten e tij për këto zgjedhje si një social-nacionalist jashtëzakonisht radikal, tashmë nihilist, për pikëpamjet e tij ideologjike.

Çështjen,  nëse do të ishte më e përshtatshme që LSDM të shkojë vetëm, në një koalicion të madh por jo me Besën apo siç është, me Besën, dhe do të duhet ta shohim këtë pasi të shohim rezultatet. Sepse është e mundur që Besa të kishte fituar më shumë deputetë dhe të krijonte një koalicion pas zgjedhjeve, por në atë mënyrë shtrohet pyetja nëse LSDM do të kishte fituar zgjedhjet.

Unë gjithashtu e pashë z. Mickoski n në  konferencë për shtyp, ata janë në të njëjtin film- parodi se janë fitues të zgjedhjeve, se janë fitues në pjesën maqedonase të elektoratit, kështu që ata janë fitues dhe duhet të marrin mandatin, sepse ata do të hapin Kushtetutën dhe do të ripërcaktojnë që Maqedonia është shtet i maqedonasve …kjo  vetëm tregon se nuk do të ketë ndryshime në udhëheqje, që Mickoski, edhe nëse nuk formon  Qeveri, nuk është në gjendje të japë dorëheqjen dhe se atje  do të vazhdojë të vlojë , do të shohim me çfarë pasojash, me shpresën e tyre të vërtetë se ata do të fitojnë rezultate shumë më të mira në zgjedhjet lokale, dhe nuk do të jetë e vështirë për ata sepse në zgjedhjet e mëparshme lokale, 90% të vendeve të kryetarëve u fituan nga LSDM-ja, e cila sigurisht nuk është e qëndrueshme”, tha Ordanoski.

B. Jordanovska

Përpunoi: D. Tahiri

kamera dhe montazhi: Arian Mehmeti

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close