LajmeMaqedoniTopLajm

Rasti i dytë i Kovid-19 te fëmijët në kopsht, Qeveria mbetet në qëndrimin që prindërit të kthehen në punë

Rasti i dytë i Kovid-19 tek një fëmijë në një kopsht u regjistrua dje në vendin tonë. Bëhet fjalë për një fëmijë nga një prej kloneve të kopshtit “Detska Radost” në Strumicë. Fëmija nuk është dërguar në kopsht që nga e hëna, ndërsa virusin e ka marrë nga një anëtar i familjes.

“Janë marrë të gjitha masat për përhapjen e virusit, ndërsa fëmijët nga ai grup, edukatorët dhe prindërit janë izoluar”, tha dje drejtori i kopshtit Vasil Bubev.

Tri ditë më parë, kopshti i Shkupit “13 Nëntori” në komunën e Qendrës, raportoi rastin e parë të një fëmije të infektuar 15 muajsh. Edhe në këtë rast, fëmijët që ishin në grup me fëmijën e infektuar u vendosën në izolim në shtëpi.

Që nga hapja e kopshteve më 9 shtator, për dhjetë ditë ka dy fëmijë të infektuar, nga një në Shkup dhe Strumicë, ndërsa edukatorë nga Shën Nikolla dhe Manastiri.

Nënat e fëmijëve deri në moshën gjashtë vjeç dhe ato me leje lindje protestuan dje para Qeverisë, duke kërkuar anulimin e vendimit për t’u kthyer në punë më 23 shtator. Ata duan që pushimi i lehonisë të zgjatet deri në fund të vitit dhe sipas tyre nuk ka vend në kopshte dhe nuk mund t’i regjistrojnë fëmijët e tyre. Peticioni u nënshkrua nga 3.325 nëna.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpaska dhe ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe mbrëmë u takuan në Qeveri me disa nga prindërit, të cilët përdorën masën për pushim të lehonisë të zgjatur, e të cilët reaguan ndaj vendimit të Qeverisë që më 23 shtator, të gjithë prindërit e fëmijëve nga 0 deri në 6 vjet të kthehen në vendet e tyre të punës, sepse kopshtet filluan punën më 9 shtator.

Ministrat theksuan se vendimi u mor në bazë të një analize serioze të sigurisë së fëmijëve në kopshte, në konsultim me Komisionin për Sëmundjet Infektive, si dhe në bazë të informacionit që Protokolli i aktiviteteve në institucione përputhet plotësisht me institucionet publike për kujdesin dhe edukimin e fëmijëve, gjë që minimizon rrezikun e përhapjes së KOVID-19.

Qeveria, dje doli me një reagim duke deklaruar se po monitoron nga afër situatën në kopshte dhe se nuk ka vend për panik. Ajo mbetet e përkushtuar në vendimin e prindërve të fëmijëve deri në moshën gjashtë vjeç dhe atyre që ishin me leje të zgjatur të lindjes për t’u kthyer në punë më 23 shtator.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close