LajmeMaqedoniTopLajm

Murati: Përgjigjet janë në Kushtetutë dhe Rregulloren e Punës së Kuvendit, problemi krijohet gjatë interpretimeve të ndryshme të pjesëmarrësve në proces

Pyetjet për të cilat kërkohet përgjigje janë të rregulluara me Kushtetutë dhe Rregulloren e Punës së Kuvendit. Në nenin 90 paragrafi 1 i Kushtetutës përcaktohet afati brenda të cilit duhet të jepet mandati për përbërjen e Qeverisë, ndërsa Kapitulli II i Rregullores së Punës së Kuvendit e rregullon procedurën për krijimin e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Këtë në deklaratë për MIA-n e theksoi kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Sali Murati në përgjigjen e pyetjes për pikëpamjet kundërshtuese të kryetarit aktual parlamentar Talat Xhaferi, i cili beson se Parlamenti nuk është i përbërë nga fakti që akoma nuk është zgjedhur kryetar parlamentar dhe presidenti Stevo Pendarovski, i cili thotë se dhoma ligjdhënëse nga është konstituuar me verfikimin e mandateve.

“Duket se problemi lindë nga interpretimet e ndryshme të këtyre dispozitave nga pjesëmarrësit në proces, por edhe nga raste të caktuara në të kaluarën kur caktohet mandati për përbërjen e Qeverisë, të cilat tregohen si një praktikë e vendosur”, thekson Murati.

Sipas Xhaferit, situata e shkaktuar është pasojë e interpretimeve politike, ndërsa jo në baza ligjore, dhe beson se Gjykata Kushtetuese ka hapësirë për punë parandaluese dhe afat kohor për të vendosur mbi këto dilema.

“Nga ana tjetër, nëse kërkohet të merret një qëndrim i Gjykatës Kushtetuese për këtë çështje, së pari duhet të merren parasysh kompetencat e Gjykatës të përcaktuara me Kushtetutë dhe procedurat e parashikuara me Rregulloren e Gjykatës Kushtetuese për realizimin e këtyre kompetencave. Me fjalë të tjera, pyetja e parë që duhet të përgjigjet është nëse Gjykata ka një juridiksion të tillë dhe në cilën procedurë do të vendoste nëse dikush kërkon një deklaratë të tillë”, theksoi për MIA-n kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Sali Murati.

Related Articles

Back to top button
Close
Close