BotaLajmeTopLajm

Mijallkov dhe Gruevski u kyqën si drejtor gjatë përgjimeve

“Në vitin 1992, shpërtheu çështja” Duvlo “, kur shteti përgjoi qytetarët, askush nuk është i dyshuar. Në vitin 2000, një çështje shpërtheu me përgjimin nga Ministria e Brendshme “Veshi madh”, të dyshuarit u shfuqizuan. 2008, ndërtesa 3, kati i katërt, ekziston një sistem gjurmimi “Verint”. Dëshmitari Gjorgji Lazarevski lidhet me sistemin me një kabëll.

“Ai i merr materialet, i përpunon, zbulon se po ndodhin përgjime të paligjshme të qytetarëve”, filloi fjalën e saj prokurorja Lence Ristoska, fjala përfundimtare në çështjen themelore të ish-PS tani “Tvrdina-Target”, e cila është e bindur se të pandehurit, të udhëhequr nga ish-drejtori i DBSP-së Sasho Mijalkov, do të dënohen në mënyrë të përshtatshme për bashkim kriminal dhe keqpërdorim autoritetit dhe të pozitës zyrtare.

Dëshmitari Sasho Trajkovski hyn fshehtas në sistemin “Najs Track”, zbulon pseudonime, që dërgojnë atë deri te ministra aktualë, gazetarë, opozitarë, qytetarëve, tha Ristoska se si u zbulua përgjimi masiv i paligjshëm gjatë sundimit të Mijalkovit, pra sundimi i VMRO-DPMNE.

Lazarevski arriti fshehurazi të kyq një zgjidhje softuerike që shkarkon të gjitha bisedat e përgjuara në skedarë audio. Me numra telefoni, me tabela, me kohëzgjatjen e bisedave.

Lazarevski kontaktoi Zvonko Kostovski dhe Zoran Verushevski, të cilët u thanë atyre: “Kjo duhet të ruhet”.

Të tre fillojnë të nxjerrin të dhëna dhe t’i paraqesin ato fshehurazi nga DSP si prova. Ata nxorrën disa nga të përgjuarit të cilat i konsideruan më të rëndësishme. Zvonko Kostovski vëren se drejtori i akuzuar i atëhershëm i UBK-së Sasho Mijalkov nuk ishte kurrë shënjestër.

Kostovski tha se vetëm 5% e asaj që ishte regjistruar gjatë gjithë kohës përmes sistemit të përgjimit “Verint” u eksportua. Ata arritën të nxirrnin qindra biseda të qytetarëve të përgjuar, politikanëve, të gjithë opozitës së atëhershme nga LSDM-ja, organizatat joqeveritare, gazetarët, profesorët e universiteteve

Afera me bomba nga UBK shpërthen, Lazarevski dhe Verushevski përfundojnë në paraburgim, Kostovski nën presion personalisht nga Mijalkov për të pranuar prova të lidhjes personale me shërbime të huaja për përgjime të paligjshme, pa ndonjë provë.

Lazarevski thotë se të dhënat e tij janë nga UBK, dhe jo nga shërbimet e huaja, ai mbetet në paraburgim.

Në të njëjtën kohë, i akuzuari ish-shefi i Drejtorisë së Pestë Goran Grujevski paketon dhe shkatërron ato me nënshkrimin e të pandehurës Gordana Jankuloska, tre tonë ose pesë dollapë pajisjesh, të cilat ishin përdorur për përgjime të paligjshme.

Emrat e përdoruesve me të cilët ata mund të dëgjonin drejtpërdrejt bisedat ishin “drejtor” për Sasho Mijalkov, “GG” për Goran Grujevskin, “NN” për shefin e akuzuar Nadica Nikoliç.

Ristoska pastaj tha në detaje se operatorët e telefonit, të lidhur në UBK, gjetën bisedat e përgjuara në mënyrë të paligjshme përmes sistemit të vjetër “Verint” për përgjimin e komunikimeve.

Prokurori Trajche Pelivanov vazhdoi sistemin më të ri “pista”.

Ai përshkroi me shumë detaje se si shënoheshin, dëgjoheshin dhe shqyrtoheshin skedarët e regjistrave përmes sistemit “më të pista” në UBK. Me urdhër të Grujevskit, ai tha se si u formuan privilegjet në 6-7 kategori. Disa mund të shënojnë vetëm, të tjerët mund të përgjojnë, të tjerët mund të riprodhojnë, lexojnë dhe disa mund të bëjnë të gjitha ato. Një herë në vit, Grujevski rivendosi të dhënat, në mënyrë që të mos kishte gjurmë, në mënyrë që ata që e bënë këtë përgjim të paligjshëm të mos mund të dinin kush po bënte çfarë.

I pandehuri Vladimir Varelov, i cili kishte një zyrë pranë Grujevskit, kishte një kompjuter të lidhur drejtpërdrejt me sistemin “më të pista”. Grujevski dhe Mijalkov gjithashtu kishin emra përdorues. Në kompjuterët “de luks”, dhe më pas në “Siemens”, ata u futën dhe përgjuan drejtpërdrejt bisedat telefonike sepse, siç tha Pelivanov, u gjetën prova se si ata hyjnë në sistem.

Në grupin e përdoruesve “të rëndësishëm” ishin Mijalkov, Grujevski dhe Nikoliç.

Dëshmitarët Saso Trajkovski dhe Marjan Nikolovski gjatë gjyqit konfirmuan që të tre hynë nga zyrat e tyre dhe dëgjuan, tha Pelivanov.

Si në sistemin e vjetër, ashtu edhe në këtë, përgjimi është bërë pa urdhër të gjykatës. Kishte 4 degë për përgjim. Vetëm Mijalkov dhe Grujevski ishin në të katërtin.

Me urdhër të të pandehurit të parë Mijalkov, Kostovski nxori të gjitha komunikimet e liderit të përgjuar të opozitës Zoran Zaev, për të cilën Pelivanov vuri në dukje provat materiale në fjalët e tij përmbyllëse.

Fjalët përmbyllëse vazhdojnë pas pushimit.

С. K. DELEVSKA

 

 

 

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close