LajmeMaqedoniTopLajm

Filipçe: Mjekët e rinj të kyçur në krijimin e politikave shëndetësore

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe u takua sot me specialistët dhe mjekët e rinj nga Spitali i përgjithshëm, Shtëpia e shëndetit, Spitali i specializuar për parandalimin, mjekimin dhe rehabilitimin e sëmundjeve kardiovaskulare “Shën Stefani” dhe Spitali special për Ortopedi dhe Traumatologji “Shën Erazmo” nga Ohri.

Takimi u përdor për t’u njohur me masat e zbatuara në kuadër të Ministrisë, si dhe për të dëgjuar sugjerime dhe mendime të mjekëve me qëllim të përmirësimit të sistemit shëndetësor.

Siç tha ai, për periudhën katërvjeçare 2019-2022, janë aprovuar një mijë specializime dhe subspecializime, si dhe punë shkencore e paguar për specializantët privatë janë paguar për punën e tyre. Në të njëjtën kohë, është dhënë pajtueshmëri për pesë mijë vende pune në sistemin e kujdesit shëndetësor.

Sipas Filipçes, janë bërë përpjekje për të vlerësuar dhe motivuar siç duhet mjekët e rinj, me qëllim që të ndjehen se janë pjesë e ekipit, të sistemit.

“Kemi hapur mundësi që çdo punonjës i ri shëndetësor të shohë të ardhmen e tyre në shëndetin publik. Tani, menjëherë pas marrjes së licencës, dyert e të rinjve janë të hapura për punë me pacientë. “Sipas ndryshimeve në Ligjin për kujdesin shëndetësor, ata duhet të kalojnë gjashtë muaj duke punuar në institucionet publike në fushat e kujdesit mjekësor të urgjencës, veprimtarisë patronazhi dhe patronazhit polivalent”, tha ministri Filipçe.

Kur bëhet fjalë për të ardhurat e profesionistëve të shëndetit, ministri përkujtoi se pagat e mjekëve specialistë janë rritur me 40 për qind, nga 20 në 23 për qind e infermierëve, duke rritur pagat e mjekëve të përgjithshëm në 25 për qind.

“Do të vazhdojmë me politikat e vërteta shëndetësore në periudhën tjetër. Investimi tek të rinjtë është më i rëndësishmi sepse ata janë e ardhmja e shëndetit publik. Vazhdojmë me rritjen e pagave dhe kompensimin e kujdestarive, përmirësimin e kushteve në ambientet shëndetësore dhe furnizimin e pajisjeve mjekësore më të larta”, tha Filipçe.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close