LajmeMaqedoni

Buçkovski: Me Marrëveshjen me Bullgarinë kemi marrë konfirmim se jemi popull i veçantë

Me Marrëveshjen për miqësisë dhe bashkëpunim me Bullgarinë, ne kemi marrë konfirmimin se jemi një popull i veçantë dhe e marrim gjuhën në një formulim që tani gjithashtu krijon probleme, tha ish-kryeministri Vllado Buçkovski, duke shtuar se Sofja ka pranuar që marrëveshja të lidhet në gjuhën maqedonase me prapashtesën “gjuha zyrtare në përputhje me Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë”.

Sipas tij, kërkesat e Sofjes në lidhje me Goce Dellçevin, që gjuha dhe identiteti maqedonas duhet të shihen në kontekstin e “ngrohjes” së politikanëve bullgarë përpara zgjedhjeve në mars të vitit të ardhshëm tha se ky është një konsensus që ekziston tek shumica e politikanëve (bullgarë), të cilët shprehin publikisht qëndrimet e tyre dhe kërkojnë nga ne disa gjëra.

“Së pari, respektimi i vazhdueshëm i asaj që kemi shkruar në Marrëveshje, e ajo është që komisioni i përbashkët të punojë me një ritëm të përshpejtuar dhe të mbyllë çështjet e hapura. Mua nuk më pëlqen ky nxitim”, tha Buçkovski si i ftuar në lajmet në TV Sitel.

Megjithatë, sipas tij, shumica e qytetarëve bullgarë dhe shumica e politikanëve dhe intelektualëve me ndikim janë kundër asaj që autoritetet në Sofje kanë bërë gjatë vitit të fundit.

Ai theksoi se ne, nga ana jonë, kemi bërë një lëshim duke pranuar se kemi një histori të përbashkët, duke shtuar se Bullgaria duhet të jetë e vetëdijshme se ka një “lëvizje dramatike përpara” në shoqërinë tonë gjithashtu.

Sipas ish-kryeministrit, është mirë që Komisioni i përbashkët për çështjet historike do të vazhdojë të punojë në dhjetor dhe pesë takime të tjera janë planifikuar tashmë për vitin e ardhshëm.

Ai beson se Bullgaria do të bëjë një gabim historik nëse bllokon vendin tonë në rrugën evropiane dhe nuk do të ketë kthim të këtij shansi për të dy kombet për të treguar se janë vëllezër, siç pretendojnë ata.

Sipas tij, politikanët duhet të inkurajojnë punën e komisionit të përbashkët dhe të dërgojnë një mesazh të qartë.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close