MaqedoniTopLajm

Abdush Demiri:Realizim i lartë i Planit Operativ për punësim edhe në kushtet e krizës KOVID, përqindje rekord e pjesëmarrjes së të rinjve

Ai u shpreh përmes një postimi në facebook:

 

Bashkë me Ministren e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska, në konferencën e sotme për shtyp të mbajtur në Qeverinë e RMV-së, informuan në lidhje me rezultatet e Planit Operativ për programet dhe masat aktive të punësimit dhe shërbimet e tregut të punës për vitin 2020.

Plani operativ për punësim për vitin 2020 në kushtet e krizës së shkaktuar nga virusi KOVID 19 kishte një realizim të lartë prej 94.5 përqind dhe përfshiu 10 953 persona të papunë.

Këtë vit, më e dukshme është pjesëmarrja e të rinjve deri në 29 vjeç, të cilët zënë 66.8 përqind të njerëzve të përfshirë në programet dhe masat aktive të punësimit.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

[MK] Висока релизација на Оперативниот план за вработување и во услови на КОВИД криза, рекорден процент на учество на млади лица.

Заедно со Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска на денешната прес конференција оддржана во Владата на РСМ информираа за резултатите од реализацијата на Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2020 година.

Оперативниот план за вработување за 2020 година во услови на криза предизвикана од вирусот КОВИД 19 бележи висока реализација од 94,5 проценти и со него се опфатени 10 953 невработени лица.

Оваа година најзабележително е учеството на младите лица до 29 години кои завземаат 66,8 проценти од лицата опфатени со активните програми и мерки за вработување.

Related Articles

Back to top button
Close
Close