Shendeti

4 PIJE DHE USHQIME QË DËMTOJNË DHËMBËT TUAJ

Ushqimet që janë ngjitëse në dhëmbë dhe ato me sheqer janë të dëmshme për dhëmbët tuaj. Ndaj hidhni një sy listës për të parë cilat janë ato ushqime që i dëmtojnë dhëmbët tuaj.

 

Kur ushqimet janë ngjitëse, ato priren të ngjiten në dhëmbë më gjatë, gjë që u jep baktereve një shans më të madh për të dëmtuar dhëmbët tuaj. Dhe ushqimet dhe pijet me sheqer dhe acid , mund të shkaktojnë dyfish dëm për dhëmbët tuaj.

 

Ushqimet e listuara më poshtë nuk janë domosdoshmërisht të këqija për shëndetin tuaj, por ekspertët rekomandojnë që të lani dhëmbët pasi t’i keni konsumuar ato.

 

1. Kokoshkat. Zakonisht ju mund ti shijoni kokoshkat gjatë një filmi të gjatë, i cili u jep baktereve më shumë kohë për të dëmtuar dhëmbët tuaj ndërsa ju shikoni. Plus, është praktikisht e pamundur të hani kokoshka pa i ngecur mes dhëmbëve. Përgatituni me një kruese dhëmbësh dhe pak ujë ose një fill të mirë pasi të keni mbaruar së ngrëni.

 

 

 

2. Frutat e thata

Gjëra të tilla si rrushi i thatë, kajsitë e thata ose frutat e frutave shpesh besohet se janë shembuj të ushqimeve të shëndetshme dhe ushqyese, të cilat janë të mira për dhëmbët . Por ama sheqernat që gjenden në këto fruta janë shumë të përqendruara për shkak të tharjes së tyre. Plus, struktura e tyre e përtypur i bën ata të prirur për t’u ngjitur pas dhëmbëve, duke u dhënë baktereve kohë shtesë për të shkaktuar dëme.

 

3. Pijet freskuese

Të gjitha pijet joalkoolike, pavarësisht nëse përmbajnë sheqer apo jo, do të kenë acid. Kjo mund të dëmtojë dhëmbët tuaj, gjë që mund të çojë në rritje të kaviteteve dhe erozion të dhëmbëve. Përpiquni të shmangni pijet freskuese nëse doni të mbani dhëmbët tuaj më të shëndetshëm.

 

4. Turshitë

Ato përmbajnë uthull e cila përmban acid dhe është e rëndësishme për procesin e turshive. Ky acid mund të shkaktojë njolla, si dhe gërryerje të smaltit të dhëmbëve tuaj.

 

5. Vera

Si vera e bardhë ashtu edhe e kuqe përmbajnë acid gërryes, i cili punon për të zbutur smaltin. Vera e kuqe gjithashtu përmban përbërës të njohur si tanine, të cilat ju thajnë gojën dhe njollosin dhëmbët. Nëse e dini se do të pini verë, lani dhëmbët paraprakisht për të ndihmuar në uljen e sasisë së pllakës në të cilën vera mund të ngjitet. Ju gjithashtu duhet të prisni 30 minuta pasi të keni pirë verë për të larë dhëmbët për të shmangur larjen e verës në dhëmbë.

Related Articles

Back to top button
Close
Close