RajonTopLajm

“The Economist”: Deri në fund të 2022, Shqipëria do të vaksinojë 60-70% të popullsisë

Shqipëria pritet të vaksinojë 60-70% të popullsisë së rritur deri në fund të vitit 2022, sipas përllogaritjeve që bëri “Njësia e Inteligjentes e The Economist”.

Shumica e vendeve, edhe ato të zhvilluara, pritet ta krijojnë imunitetin e tufës në fund të këtij viti. “Economist Inteligjence Unit” (EIU) e bëri përllogaritjen duke marrë në konsideratë, kriteret që përfshijnë marrëveshjet e furnizimit, kufizimet në prodhim, madhësinë e popullsisë dhe disponueshmërinë e punonjësve të kujdesit shëndetësor etj.

Vendet e zhvilluara të Europës Perëndimore pritet të krijojnë imunitetin e tufës gjatë këtij viti, së bashku me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ndërsa pjesa tjetër ku përfshihet Kanadaja, Rusia dhe vendet e Amerikës latine, Zelanda e Re, Australia dhe Afrika e Jugut, pritet të krijojnë imunitetin e tufës përgjatë mesit të 2022.

Ndërsa vendet e Ballkanit Perëndimor, ku bën pjesë edhe Shqipëria, si dhe një pjesë e vendeve të Azisë qendrore dhe Afrikës dhe Amerikës Latine, do ta përfundojnë vaksinimin në fund të vitit 2022.

Në fund, përgjatë vitit 2023, do të përfundojë procesi i vaksinimit për vendet e Afrikës, disa vendeve të Azisë dhe Amerikës Latinë.

Me datën 22 janar, “Pfizer” raportoi se kishte nënshkruar me nismën ‘Covax’ marrëveshjen e furnizimit për 40 milionë doza që do të shpërndahen në 92 vende në zhvillim, ku përfshihet edhe Shqipëria në 2021-in.

“Dozat e para pritet të dorëzohen në tremujorin e parë të vitit 2021, në varësi të negociatave dhe ekzekutimit të marrëveshjeve të furnizimit nën strukturën e Facilitetit ‘COVAX’ me një çmim jo fitimprurës” , – njoftoi zyrtarisht, “Pfizer”

Aktualisht janë duke u zhvilluar 50 vaksina për të luftuar Covid 19, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, por vetëm 12 kanë kaluar fazën e tretë dhe përfundimtare të testimit te njerëzit,  por jo të gjitha janë miratuar nga autoritet e BE dhe SHBA për përdorim.

Në fillim të vitit 2021, tre vaksina, nga “Pfizer” (SHBA), “BioNTech” (Gjermani), “Moderna” (ShBA) dhe “AstraZeneca”-Universiteti Oxford (Britani), nisën të shpërndahen në vendet e zhvilluara.

Ndërkohë, vaksinat kineze dhe ruse po shpërndahen si brenda vendit ashtu edhe në vendet në zhvillim, si Egjipti, përmes marrëveshjeve dypalëshe diplomatike.

Kjo do sjellë të ashtuquajturën diplomaci vaksinash, me Rusinë dhe Kinën që përpiqen të forcojnë statusin e tyre global përmes shpërndarjes së vaksinave, raporton EIU.

Më në fund, disa vende të tjera me të ardhura të mesme dhe vendet më të ardhura të ulëta, do të mbështeten në ‘COVAX’, një iniciativë e udhëhequr nga OBSH që synon të sigurojë 6 miliardë doza vaksine për vendet e varfra.

Dy miliardë dozat e para, do të jepen në 2021-in, kryesisht për punonjësit e kujdesit shëndetësor (doza ‘COVAX’ do të mbulojë vetëm deri në 20% të popullsisë së secilit vend).

Sidoqoftë, furnizimet e ‘COVAX’, mund të jenë të ngadalta, veçanërisht nëse vonesat në prodhimin dhe shpërndarjen në vendet më të pasura, shtyjnë datat e dorëzimit për vendet e varfra.

Në këto vende në zhvillim, mbulimi i masiv i vaksinimit nuk do të arrihet para vitit 2023, apo mund të mos ndodhë ndonjëherë, sipas EIU.

Shqipëria ka nënshkruar një marrëveshje me kompaninë prodhuese të vaksinës, “Pfizer”, për 500 mijë doza, por që pritet të vijnë në vend nga vjeshta e këtij viti.

Numri i të vaksinuarve deri tani është minimal, kryesisht tek personeli shëndetësor. Më mirë në rajon, po ecën Serbia, që deri tani ka vaksinuar gati 500 mijë persona.

Përveç se me kompanitë prodhuese, Serbia ka marrëveshje me Rusinë dhe Kinën për marrjen e vaksinave nga këto dy shtete.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close