BotaLajme

Pasi e kritikoi BE-ja dhe SHBA-ja, reagon Turqia: Konventa e Stambollit po përdoret nga mbështetësit e homoseksualizmit

Konventa e Stambollit është përdorur për të manipuluar ata që mbështesin pranimin e homoseksualitetit – kjo është arsyeja pse Turqia u tërhoq nga Konventa.

Sipas Zyrës së Komunikimit të Presidencës Turke, vendi u tërhoq në mënyrë të njëanshme më 20 mars sepse neni 80 i Konventës lejon secilën palë të përfundojë marrëveshjen duke njoftuar Këshillin e Evropës.

Ata deklaruan se ishin vendi i parë që ratifikuan Konventën e Këshillit të Evropës të miratuar në Stamboll, duke treguar, siç theksuan ata, një angazhim të fortë në luftën kundër të gjitha formave të dhunës në mbrojtjen dhe statusin e grave në shoqëri.

“Konventa e Stambollit, e cila fillimisht synonte të mbështeste forcimin e të drejtave të grave, u përdor për të manipuluar një pjesë të shoqërisë që mbron pranimin e homoseksualitetit që nuk është në përputhje me vlerat shoqërore dhe familjare në Turqi. Vendimi për t’u tërhequr nga marrëveshja në Turqi bazohet në këto arsye”, nënvizuan ata.

Ata treguan se Turqia nuk është i vetmi vend që ata thonë se shqetësohet seriozisht për Konventën e Stambollit.

“Gjashtë anëtarë të Bashkimit Evropian – Bullgaria, Hungaria, Republika Çeke, Letonia, Lituania dhe Sllovakia – nuk e kanë ratifikuar Konventën e Stambollit. Polonia gjithashtu ka ndërmarrë hapa për t’u tërhequr nga konventa, duke u bërë thirrje grupeve homoseksuale të përpiqen të imponojnë idetë e tyre mbi shoqërinë si një e tërë”, thanë ata.

Ata pretendojnë se vendimi i Turqisë në asnjë mënyrë nuk do të thotë se ajo ka bërë kompromis në mbrojtjen e grave.

Ata besojnë se Turqia deri më tani ka ndërmarrë shumë hapa konkretë për të mbështetur dhe përmirësuar të drejtat e grave, dhe këta mekanizma mbeten në vend. Ata premtuan të vazhdojnë luftën për të përmirësuar statusin e grave.

Ata kujtuan se Turqia është gjithashtu një nënshkruese e Konventës për Eliminimin e të Gjitha Formave të Diskriminimit ndaj Grave (CEDAW).

Ndryshe, shumë shtete evropiane dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës është kritikuar veprimi i shtetit turk.

Artikuj të ngjashëm

Gjithashtu lexo
Close
Back to top button
Close
Close