LajmeMaqedoniTopLajm

LSM: MBETEN EDHE SHTATË DITË PËR PAGESËN E K-15

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë sot u kujtoi punëdhënësve se kanë edhe shtatë ditë të tjera për të paguar pagën e regresit për pushim vjetor, pra K-15.

“E drejta e regresit për pushim vjetor është në lartësi prej të paktën 40 për qind të pagës bazë, pra së paku 10,962,00 denarë, dhe ju kujtojmë se Marrëveshja e Përgjithshme Kolektive në përputhje me nenin 2 është drejtpërdrejt i zbatueshëm dhe është i detyrueshme për punëdhënësit dhe të punësuarit në sektorin privat. Nuk ka përjashtime, dmth Marrëveshja e Përgjithshme Kolektive është e detyrueshme për të gjitha subjektet në sektorin privat”, thuhet në kumtesë.

Të drejtën për pagesë të K-15, siç theksohet nga LSM, kanë edhe ata punëtorë që munguan në punë për shkak të sëmundjes, duke përfshirë pushimin për shkak të kovid-19, si dhe punëtorët që përdorin pushimin me pagesë.

“Apelojmë që punëtorët të mos lejojnë, kur nuk është formuar sindikatë, punëdhënësit t’i bindin ata duke përdorur përfaqësuesin e institutit të punëtorëve dhe të bëjnë presion, një punëtor të nënshkruajë dokument për të zvogëluar të drejtat e kolegëve të tij, sepse sipas paraqitjeve në LSM-në, kjo abuzohet kryesisht nga punëdhënësit në dëm të punëtorëve dhe zvogëlimin e të drejtave të tyre të punës, dhe përgjegjësia për një abuzim të tillë bie mbi punëdhënësin dhe punëtorin”, theksojnë nga LSM.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close