LajmeRajon

Çka do japësh në veri? Pyetja që gazetari boshnjak ia bëri Kurtit

Në një intervistë për mediumin boshnjak “Istraga”, Kryeministri Albin Kurti ka folur për situatën në vend, përkatësisht tensioneve në veri të Kosovës.

Përgjatë intervistës, gazetari e ka pyetur Kurtin se “çka do të japësh në veri”.

“Ne kemi policinë tonë në veri, e cila tani është më prezente se më parë. Por ne kemi edhe njëmbëdhjetë barrikada. Këto barrikada ishin episodi i dytë i episodit të parë, që ishte se serbët nga veriu morën urdhër nga Beogradi që të largohen nga të gjitha institucionet e Kosovës. Përkatësisht, anëtarët e Listës Serbe u larguan nga Kuvendi ynë dhe katër kryetarë komunash në veri të Ibrit dhanë dorëheqje”, ka thënë Kurti.

“Policia jonë tani është në ato ndërtesa, ku nuk ka më policë serbë. Nuk dua t’i zëvendësoj serbët që ishin në sistemin e institucioneve tona me shqiptarë. Por gjithashtu mendoj se gjithnjë e më shumë serb, madje edhe ata që nuk kanë qenë në punë më parë, duhet të aplikojnë për t’u punësuar në sistemin tonë, që është sistemi i Republikës së Kosovës, shtet i përbashkët i të gjithë qytetarëve dhe çdo komuniteti, përfshirë këtu, komunitetit serb. Ky ishte episodi i parë që u larguan nga institucionet. Është shumë e qartë për mua pse e bënë këtë”, thotë Kurti.

Ai vazhdon shpjegimin e tij, duke thënë se Beogradi inskenoi të gjitha “revoltat” në veri, për shkak se refuzon propozimin evropian për normalizimin e raporteve Kosovë-Serbi.

“…Sepse Beogradi e refuzoi propozimin e Gjermanisë dhe Francës, propozimin e BE-së. Për të paketuar refuzimin e atij propozimi, u larguan nga institucionet dhe më pas e shfajësuan”.

Kurti më pas ka përfolur të gjitha vendimet e marra dhe mënyrën si kanë rrjedhur ngjarjet e fundit në veri, që nga dorëheqjet masive të serbëve të veriut nga institucionet.

“Ata thanë se do t’i ndëshkojmë të gjithë qytetarët që kanë targa me KM (Kosovska Mitrovica) nga koha e Sllobodan Millosheviqit. Dhe si arsyetim thanë se do të mbajmë zgjedhje në katër komuna në pjesën veriore të Kosovës, edhe pse lista Srpska nuk do të marrë pjesë. Por ne vendosëm t’i shtyjmë zgjedhjet për në prill të vitit të ardhshëm. Sepse nëse do të bënim zgjedhje tani, ndoshta do të kishte incidente. Por problemi më i madh do të ishte që njerëzit të mos shkonin në zgjedhje, sepse serbët kishin shumë frikë nga strukturat ilegale në Beograd, të cilat tani me këto barrikada janë bërë banda kriminale. Dhe, nga ana tjetër, nuk kanë më justifikim për tavolinat e KM-së, sepse ne thamë se nuk do të ndëshkojmë askënd, por le t’i japim një shans bisedimeve, negociatave për normalizimin e plotë të marrëdhënieve. Dhe tani që nuk kanë asnjë justifikim, po bëhen edhe më agresivë. Mendoj se agresiviteti i tyre është në fakt dobësia e tyre. Ata u përpoqën me disa demonstrata, por u duhet shumë mund dhe shumë para, shumë transport me autobusë për të mbajtur një tubim. Historikisht, ne shqiptarët kemi një traditë të thellë të organizimit të demonstratave. Gjatë shekullit të njëzetë, Serbia ka shumë më tepër traditë për luftë sesa për demonstrata”.

Related Articles

Back to top button
Close
Close