KurioziteteLajme

Truri mund të ruajë pothuajse 10 herë më shumë të dhëna sesa mendohej më parë

Ngjashëm me kompjuterët, ruajtja e kujtesës në tru matet në bit dhe numri i tyre varet nga lidhjet midis neuroneve ose sinapseve të tij. Shkencëtarët besonin se sinapset kishin një numër mjaft të kufizuar madhësish dhe forcash, të cilat më pas kufizuan kapacitetin e ruajtjes së trurit. Megjithatë, kjo teori është vënë në pikëpyetje vitet e fundit dhe një studim i ri në revistën Neural Computation mbështet idenë se truri mund të ruajë pothuajse 10 herë më shumë informacion sesa mendohej më parë.

Studiuesit nga Universiteti i Çikagos kanë zhvilluar një metodë shumë të saktë për vlerësimin e fuqisë së lidhjeve midis neuroneve në një pjesë të trurit të një miu. Këto sinapse formojnë bazën e të mësuarit dhe kujtesës pasi qelizat e trurit komunikojnë në këto pika dhe kështu ruajnë dhe ndajnë informacionin.

Ekzistojnë më shumë se 100 trilion sinapse midis neuroneve në trurin e njeriut. Lajmëtarët kimikë dërgohen përmes këtyre sinapave, duke lehtësuar transmetimin e informacionit përmes trurit. Sinapset forcohen ose dobësohen në përgjigje të asaj se sa aktivë janë neuronet që i përbëjnë ato, ky është një fenomen i plasticitetit sinaptik, dhe “forcimi” i sinapseve na lejon të ruajmë informacione të reja.

Shkencëtarët kanë luftuar prej kohësh për të llogaritur saktësisht plasticitetin sinaptik dhe për të matur se sa informacion mund të ruajë çdo sinapsë. Por tani studiuesit e Çikagos përdorën teorinë e informacionit, një mënyrë matematikore për të kuptuar se si informacioni transmetohet përmes sistemit. Kjo i lejoi ata të përcaktojnë sasinë e informacionit që mund të transmetohet nëpër sinapse, duke marrë parasysh “zhurmën e sfondit” të trurit.

Informacioni i transmetuar matet në bit, kështu që një sinapsë me më shumë bit mund të ruajë më shumë informacion sesa një me më pak bit, shpjegojnë studiuesit nga Laboratori i Neurobiologjisë Kompjuterike i Institutit Salk të Universitetit për Studime Biologjike të Universitetit. Analiza tregoi se sinapset në hipokampus mund të ruajnë midis 4.1 dhe 4.6 bit informacion. Duke vepruar kështu, ata konfirmuan atë që shumë neuroshkencëtarë deri më tani kishin supozuar vetëm: se çdo sinapsë mbart shumë më tepër se një bit.

Këto gjetje bazohen në një zonë shumë të vogël të hipokampusit të miut, kështu që është e paqartë nëse ato zbatohen për të gjithë trurin e miut apo të njeriut. Do të ishte interesante të përcaktohet se si kjo aftësi për të ruajtur informacionin ndryshon brenda trurit dhe midis specieve, thonë rishikuesit. Por ata sugjerojnë që kjo metodë duhet të përdoret në të ardhmen për të krahasuar kapacitetin e ruajtjes në pjesë të ndryshme të trurit dhe për të studiuar një zonë specifike të trurit në gjendje të shëndetshme dhe të sëmurë.

Related Articles

Back to top button
Close
Close