LajmeTeknologji

Shpikja e re kineze: Pajisja që mund të lëvizë objektet nga larg!

Arma ose forca e kësaj pajisjeje mund të ndërveprojë me një shumëllojshmëri të gjerë mbeturinash hapësinore pasi nuk kërkon pika për t’u ngjitur në mbeturina ose objekte të tjera, gjë që e bën pajisjen shumë më të gjithanshme se diçka si një krah robotik. Më e rëndësishmja, organizata pas zhvillimit të armës së forcës së Kinës është një organizatë ushtarake, që do të thotë se nëse vërtetohet se është e mundur, pajisja mund të përdoret për një sërë qëllimesh jo të mira.

Kjo përfshin përdorimin e saj për të hequr ose çorbituar mbeturinat hapësinore, për të hequr satelitët jashtë kontrollit, apo edhe për të bashkuar dy satelitë për operacione të kombinuara. Në gusht 2023, shkencëtarët kinezë publikuan një punim kërkimor që zbulonte detajet e një lloji të ri pajisjeje që mund të lëvizte objektet duke përdorur unaza plazmatike.

Efekti i pajisjes u krahasua me aftësinë “shtytje me forcë” të Jedi nga Stephen Chen i South China Morning Post në një artikull që shkroi për vegël e re të çuditshme dhe mund të rezultojë të jetë revolucionare për disa industri nëse studiuesit mund ta bëjnë teknologjinë të funksionojë. Chen shpjegoi se pajisja përdor forcë magnetike për të manipuluar objektet sipas rishikimit të tij të punimit kërkimor të botuar nga ekipi kinez në revistën Systems Engineering and Electronics më 16 gusht.

“Deri kohët e fundit,” raportoi Chen, “përdorimi i forcës magnetike për të kontrolluar diçka nga distanca konsiderohej jopraktike. Forca e forcës zvogëlohet me shpejtësi ndërsa distanca midis burimit magnetik dhe objektit mbi të cilin po vepron rritet.” Megjithatë, ekipi kinez ishte në gjendje ta kapërcejë atë pengesë dhe po punonte në një prototip që kishte një rreze prej 0.6 miljesh, i cili do të ishte mjaft i fortë për të ndryshuar rrugën e objekteve të mëdha në hapësirë në një kurs përplasjeje me anijen kozmike ose satelitët.

Në terma praktike, pajisja e armës së forcës mund të pajiset me anijet kozmike dhe t’i lejojë ato të ushtrojnë në mënyrë të sigurtë “forcë kundërshtare” mbi objektet në hapësirë pa pasur nevojë të bien në kontakt të drejtpërdrejtë me to. “Dizajni dhe verifikimi eksperimental i një prototipi është duke u zhvilluar,” shkroi ekipi, i cili drejtohet nga studiuesi Zhang Yuanwen, në letrën e tyre mbi pajisjen. Por çfarë specifikash dimë në të vërtetë për këtë pajisje?

Pajisja është si një top koaksial që prodhon unaza plazma të magnetizuara dhe janë këto unaza plazma të magnetizuara që mund të shtyjnë dhe të tërheqin objektet në të njëjtën mënyrë si një nga Jedi i Geoge Lucas. Grimcat e ngarkuara në unazat e plazmës së pajisjes marrin formën e një torusi dhe ato lëvizin lirshëm në përgjigje të forcave të tjera elektrike dhe magnetike, kjo mund të bëhet pak e ndërlikuar, por unazat e plazmës prodhojnë një fushë magnetike që kundërshton fushat e tjera magnetike.

Procesi i kundërveprimit të fushave magnetike vazhdon derisa vijat e fushave magnetike të “ngrihen” kështu forca magnetike e unazave të plazmës mund të projektohet kundër një objekti për ta larguar atë. Stephen Chen vuri në dukje se studiuesit pretenduan se pajisja e tyre prototipi mund të gjuante deri në 8 unaza plazma në një objektiv të vetëm çdo sekondë me shpejtësi mbi 6.2 milje për sekondë, që është 30 herë më e madhe se shpejtësia e zërit.

“Pasi unazat afër objektivit, ata fillojnë të ndikojnë në lëvizjen e tij me forcën magnetike,” shkroi Chen, dhe kjo mund të ketë të gjitha llojet e aplikimeve të rëndësishme për ata që veprojnë në hapësirë mbi përdorimin e teknologjive më tradicionale. Për shembull, Chen vuri në dukje se studiuesit shpjeguan se për shkak se pajisja e tyre nuk kërkon kontakt fizik për të lëvizur një objekt, ekziston një rrezik i reduktuar i përplasjeve dhe incidenteve të tjera.Top24

Related Articles

Back to top button
Close
Close