BotaLajmeTopLajm

Kosovarët paguanin 5000 euro për testet false të shtetësisë: Banda para gjyqit

Klientët e bandës kanë ardhur kryesisht nga Kosova dhe kanë paguar 2.500 deri në 5000 euro për testet e kaluara me sukses

Vetëm mbiemri, emri, emri, data e lindjes dhe nënshkrimi duhet të mësohen. “Ishte e lehtë t`i mbash mend”. Kështu përshkruan Genco P. (25, emri i ndryshuar) mënyrën e regjistrimit me pasaportën e një personi tjetër për të kaluar testet e integrimit.

Si një gjerman me aftësi të mira gjuhësore, Genco P. që punon si agjent shpedicioni, nuk kishte asnjë problem me detyrat, shkruan merkur.de.

25-vjeçari tha në gjykatë të premten se ishte i sigurt se ai kishte kaluar të gjitha provimet me shkrim për të tjerët që kishin  aplikuar për natralizim në Gjermani.

Katër bashkëpunëtorë (kosovarë dhe irakianë) akuzohen përkrah tij, përfshi një grua 23-vjeçare, transmeton albinfo.ch. Ajo gjithashtu ka pranuar veprën dhe pretendon se ka vepruar pasi kishte mungesë të hollash. Ashtu si Genco P., ajo ka marrë 300 euro për një provim.

Prokurorja Laura Fischer, në leximin një-orësh të aktakuzës, kishte listuar 18 raste të kontrabandimit në nivel bande, me të huaj, të falsifikimit të dokumenteve dhe të ndihmës po ashtu mbi baza bande, për të lehtësuar natyralizimin.

Banda ka mashtruar në një shkallë të gjerë në testet e integrimit. Sipas aktakuzës, dy të pandehurit (32, 36 vjeçarë) kishin angazhuar të tjerët për të kryer testet gjuhësore duke përdorur kartat e identitetit të manipuluara të klientëve të tyre.

Klientët e bandës kanë ardhur kryesisht nga Kosova dhe kanë paguar 2.500 deri në 5000 euro për testet e kaluara me sukses, përcjell albinfo.ch. Këto teste janë të nevojshme, për shembull, për të marrë natyralizimin, shtetësinë gjermane ose lejen e qëndrimit.

“Zyra Federale është në dijeni të rasteve të identitetit të rremë gjatë testeve” ka thënë një zëdhënëse e Zyrës Federale për Migracionin dhe Refugjatët (BAMF). Ky lloj krimi bande është shumë i rrallë, sipas zyrës në fjalë.

Avokati Thomas Pfister kishte deklaruar tashmë në fillim të gjykimit se klienti i tij Genco P. kishte pranuar veprën, qysh në fazën e hetimeve. 25-vjeçari ka raportuar edhe për rastin kur ishte zbuluar, përcjell albinfo.ch. Një punonjëse e shkollës së prekur të gjuhës në Mynih kishte vënë re nga pasaporta se diçka nuk ishte në rregull – Genco P., dhe dy bashkëpunëtorët e tij, qenë detyruar të iknin.albinfo.ch

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close