BotaLajmeTeknologji

Google dhe Oracle përplasen në Gjykatën e Lartë për të drejtën e autorit

jigandët e teknologjisë Google dhe Oracle po përplasen në Gjykatën e Lartë në  një mosmarrëveshje për të drejtën e autorit që vlen miliarda dhe me rëndësi për të ardhmen e zhvillimit të softverit.

Çështja para gjyqtarëve të mërkurën ka të bëjë me krijimin nga Google të sistemit operativ Android të përdorur tani në shumicën dërrmuese të telefonave inteligjentë në të gjithë botën. Google thotë se për të krijuar Android, i cili u lëshua në vitin 2007, shkroi miliona rreshta të kodit të ri kompjuterik. Por gjithashtu përdori 11,330 rreshta të kodit dhe të një organizate që është pjesë e platformës Java të Oracle.

Google ka mbrojtur veprimet e saj, duke thënë se ajo që bëri është praktikë e vendosur prej kohësh, e zakonshme në industri, një praktikë që ka qenë e mirë për përparimin teknik. Por Oracle thotë se Google “kreu një akt të egër plagjiature” dhe e paditi, duke kërkuar më shumë se 8 miliardë dollarë.

Çështja ka vazhduar për një dekadë. Google fitoi raundin e parë kur një gjykatë  refuzoi pretendimin e të drejtës së autorit të Oracle, por ai vendim u rrëzua në Apel.

Një juri më pas doli në anën e Google, duke e quajtur kopjimin e saj “përdorim të drejtë”, por një gjykatë e Apelit nuk u pajtua.

Për shkak të vdekjes së gjykatëses Ruth Bader Ginsburg, vetëm tetë gjyqtarë po dëgjojnë çështjen dhe ata po e bëjnë këtë me telefon për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Pyetjet për gjykatën janë nëse Ligji për të Drejtat e Autorit i vitit 1976 mbron atë që Google kopjoi, dhe, edhe nëse e bëri, a lejohet ende ajo që bëri Google.

Oracle, nga ana e saj, thotë se çështja është e thjeshtë.

“Kjo çështje ka të bëjë me vjedhje”, tha shefi i Oracle në Uashington, Ken Glueck, në një intervistë telefonike përpara vendimit.

Ai e krahasoi atë që bëri Google me plagjiaturat nga fjalimi i dikujt tjetër. Kur plagjatoni një rresht nga një fjalim, ai tha: “Ky është një fjalim plagjaturë. Askush nuk thotë, ‘Oh, mirë, ishte vetëm një rresht.””

Por Kent Walker i Google, zyrtari kryesor ligjor i kompanisë, tha në një intervistë që Google shkruajti “çdo rresht të kodit që ne vetë mund të kishim”.

“Askush nuk ka pretenduar kurrë të drejtën e autorit mbi ndërfaqet e softuerit, por kjo është ajo që po pretendon tani Oracle”, tha Walker.

Microsoft, IBM dhe grupet kryesore të lobimit në industrinë e teknologjisë dhe teknologjisë kanë peshuar – në favor të Google.

Administrata Trump, Shoqata Motion Picture Association dhe Shoqata e Industrisë së Regjistrimit të Amerikës janë ndër ata që mbështesin Oracle.

Çështja në gjyq është Google LLC kundër  Oracle America Inc. me numër 18-956.

Related Articles

Back to top button
Close
Close