KurioziteteLajme

10 kryengritjet që ndryshuan historinë

Kryengritjet shpesh lindin nga pakënaqësia me status kuo-në, me synimin për të fituar lëshime ose për të rrëzuar autoritetet ekzistuese. Edhe pse shumë dështojnë ose kanë ndikime të vogla, disa ndryshojnë ndjeshëm historinë botërore. Këtu janë dhjetë revolta të tilla:

10. Revolta e Babilonisë (626 para Krishtit)

Perandoria Neo-Asiriane, duke sunduar me grusht të hekurt për gati tre shekuj, u përball me kryengritje të vazhdueshme pasi pushtoi Babiloninë në vitin 729 para Krishtit. Në vitin 626 para Krishtit, gjenerali kaldeas Nabopolassar udhëhoqi një kryengritje të suksesshëm, duke shfrytëzuar një luftë civile brenda perandorisë. Babilonasit rrethuan dhe pushtuan qytete kryesore si Babilonia dhe Nippur-i, duke zmbrapsur përfundimisht kundërsulmin asirian. Nabopolassar u kurorëzua mbret i Babilonisë dhe pas dy dekadash konflikti dhe grindjesh të mëtejshme të brendshme brenda Asirisë, Perandoria Neo-Asiriane ra në vitin 609 para Krishtit, duke krijuar Perandorinë Neo-Babilonase.

9. Revolucioni Romak (510–509 para Krishti)

Image

Kalimi i Romës nga një monarki në një republikë filloi me përmbysjen e mbretit Tarkuin Krenari. Revolta, e udhëhequr nga Lucius Junius Brutus dhe fisnikë të tjerë, u ndez nga tirania e Tarkuinit dhe përdhunimi i një gruaje fisnike nga djali i tij. Revolucioni solli krijimin e një republike me konsuj të zgjedhur çdo vit, duke zëvendësuar monarkinë e përjetshme. Ky ndryshim i rëndësishëm politik hodhi themelet për Republikën Romake, e cila përfundimisht do të bëhej një forcë madhore në historinë botërore.

8. Revolucioni i Athinës (508–507 para Krishtit)

Image

Në fillim të shekullit të 6-të para Krishtit, reformat e Solonit hodhën themelet për demokracinë athinase. Megjithatë, Athina u përball me paqëndrueshmëri nën tiranin Hippias, i cili u rrëzua përfundimisht nga spartanët. Isagoras, një aleat spartan, mori kontrollin, por u përball me një revoltë popullore kur u përpoq të shpërbënte institucionet demokratike. Populli athinas, i udhëhequr nga Kleisteni, u rebelua dhe rrethoi Isagorën dhe përkrahësit e tij. Kleistheni më pas krijoi reforma të rëndësishme demokratike, duke zgjeruar këshillin, duke vendosur ndarjen dhe duke futur ostracizmin, duke forcuar demokracinë athinase.

7. Kryengritja e Liu Bangut (206 para Krishtit)

Image

Liu Bang, një fshatar i kthyer në zyrtar, udhëhoqi një kryengritje kundër dinastisë Qin pas vdekjes së perandorit Shihuangdi. Dinastia Qin, e njohur për bashkimin e Kinës, u zhyt në kaos, duke lejuar Liu Bangun të mblidhte mbështetje dhe të niste një kryengritje. Pavarësisht se ishte një njeri i paarsimuar, popullariteti i Liu Bangut te masat e ndihmoi atë të mposhtte fraksionet rivale. Në vitin 202 para Krishtit, ai e shpalli veten Perandor Gaozu dhe themeloi dinastinë Han, e cila u bë një epokë përcaktuese në historinë kineze, e njohur për përparimet e saj kulturore dhe teknologjike.

6. Revolta e Makabeve (167–141 para Krishtit)

Nën sundimin seleukid, populli hebre u përball me shtypje të ashpër të praktikave të tyre fetare, duke nxitur Revoltën e Makabeve të udhëhequr nga Juda Makabe. Fillimisht në shkallë të vogël, kryengritja u rrit pasi luftëtarët hebrenj rimorën me sukses Jerusalemin në vitin 164 para Krishtit. Festa hebreje i Hanukkah-ut përkujton ripërkushtimin e Tempullit të Dytë gjatë kësaj kohe. Rezistenca e vazhdueshme, pavarësisht pengesave të konsiderueshme, përfundimisht çoi në krijimin e dinastisë së pavarur Hasmonean në 141 para Krishtit, duke siguruar autonominë hebreje për një kohë.

5. Revolta Herakliane (608-610 pas Krishtit)

Revolta Herakliane u nis nga Herakliu Plaku, Eksarku i Afrikës, në përgjigje të regjimit brutal të perandorit Fokas. Fokasi kishte ardhur në pushtet përmes një grushti shteti, duke çuar në spastrime të gjera politike dhe dështime ushtarake. Herakliu, duke ndërprerë furnizimet me grurë në Kostandinopojë dhe duke mbledhur mbështetje nga Egjipti dhe provincat e tjera, filloi një sulm ndaj kryeqytetit. Herakliu i Riu rrëzoi me sukses Fokasin në vitin 610 pas Krishtit, duke krijuar dinastinë Herakliane, e cila çoi në reforma të rëndësishme ushtarake dhe administrative në Perandorinë Bizantine.

4. Revolucioni Abasid (747-750 pas Krishtit)

Revolucioni Abasid përmbysi Kalifatin Umajad, i cili i kishte trajtuar myslimanët joarabë si qytetarë të dorës së dytë. Abasidët, duke fituar mbështetje nga grupe të ndryshme, duke përfshirë myslimanët sunitë dhe shiitë dhe jomyslimanët, filluan një revoltë të mirorganizuar në Persi në 747 pas Krishtit. Deri në vitin 750 pas Krishtit, ata kishin mundur forcat Umajad në Betejën e Zabit dhe pushtuan Damaskun. Abu al-Abbas al-Saffah u bë Kalifi i ri dhe Kalifati Abasid nisi Epokën e Artë Islame, të shënuar nga arritje të rëndësishme kulturore dhe shkencore.

3. Ngritja e madhe Sllave (983 pas Krishtit)

Fiset sllave në Gjermaninë e sotme verilindore u rebeluan kundër Perandorisë së Shenjtë Romake në vitin 983 pas Krishtit. Fiset, fillimisht të pushtuara dhe të kristianizuara nga mbretërit gjermanë, iu kthyen vazhdimisht besimeve të tyre pagane. Duke përfituar nga grindjet e brendshme në perandori pas vdekjes së Ottos II, sllavët shkatërruan kishat dhe manastiret dhe përparuan në territorin gjerman. Edhe pse gjermanët ndaluan përparimin e tyre në lumin Elba, u deshën gati dy shekuj konflikt, duke përfshirë kryqëzatën e Wendës, për të nënshtruar dhe kristianizuar plotësisht fiset sllave.

2. Kryengritja e Ivan dhe Peter Asenit (1185–1187)

Image

Vëllezërit bullgarë Ivan dhe Peter Asen kryesuan një kryengritje kundër sundimit bizantin në përgjigje të taksave të shtuara. Pas sukseseve dhe pengesave fillestare, duke përfshirë një tërheqje të përkohshme përtej Danubit, ata fituan mbështetje nga vllehtë dhe kumanët veriorë danubianë. Duke përdorur taktika guerile, ata u zunë pritë forcave bizantine dhe konsoliduan kontrollin mbi zona të mëdha. Deri në vitin 1187, Perandoria Bizantine u detyrua të njihte sundimin e tyre, duke çuar në krijimin e Perandorisë së Dytë Bullgare.

1. Lufta Portugeze e Restaurimit (1640-1668)

Pas vdekjes së mbretit Sebastian të Portugalisë në vitin 1578, Spanja mori kontrollin, duke krijuar Bashkimin Iberik. Taksimi i lartë dhe mungesa e mbrojtjes për interesat portugeze çuan në rritje të trazirave. Me 1 dhjetor 1640, Dyzet Konspiratorët bënë një grusht shteti, duke vrarë Sekretarin e Shtetit dhe duke burgosur regjenten spanjolle, Margaretën e Savojës. Ata vendosën Gjonin IV si mbret, duke shënuar fillimin e Luftës Portugeze së Restaurimit. Spanja, e përfshirë në Luftën Tridhjetëvjeçare, luftoi për të rimarrë Portugalinë, duke njohur më në fund pavarësinë portugeze në vitin 1668.

Related Articles

Back to top button
Close
Close